Százak várnak gyógyulást a csodatévő elnöktől

Vágólapra másolva!
Gambiai asztmások és AIDS-esek százai vetik minden reményüket elnökükbe. Yahya A. J. J. Jammeh ugyanis azt ígéri, misztikus képességeivel kigyógyítja az embereket betegségeikből. A különös kegyben azonban nem sokan részesülhetnek, noha a kezeléshez csak egy orvosi beutaló kell. Az elnök ugyanis csak bizonyos napokon és akkor is korlátozott számú beteget gyógyít.
Vágólapra másolva!

Afrika legkissebb országában vannak manapság a leghosszabb sorok - írja az Independent. Százával gyülekeznek az emberek hétfőnként, csütörtökönként, péntekenként és szombatonként a Royal Victoria kórház előtt Gambia fővárosában, hogy bejussanak az ott rendelő elnökhöz. Yahya Abdel-Aziz Jemus Jungkung Jammeh ugyanis azt ígéri: képes gyógyítani az asztmát és az AIDS-et. Előbbit péntekenként és szombatonként, utóbbit hétfőnként és csütörtökönként (hacsak nem jön közbe kormányülés).

Az elnök különleges képessége január 18-án került nyilvánosságra, akkor sugározta ugyanis az apró afrikai ország televíziója azt a riportot, amelyben Jammeh elnök kézrátétellel gyógyított betegeket a banjuli Royal Victoria kórházban. A tévében azóta többször is beszámoltak az elnök gyógyításairól, és állítólagos betegek ecsetelték, mennyivel jobban érzik magukat, és felszedtek egy kis súlyt is azóta, hogy fejükre nehezedett a varázserejű elnöki tenyér. A betegeknek nincs másra szükségük, mint egy orvosi beutalóra, és türelemre, hogy végigállják a hatalmas sort, hogy bejussanak az elnök-csodadoktorhoz.

Az 1994 óta hivatalban lévő Yahya Jammeh diplomatáknak számolt be arról, hogy régóta rendelkezik misztikus képességekkel, ám csak a közülmúltban kapott "felhatalmazást"' arra, hogy ezeket alkalmazza is. "A kúra napi rendszerességű kezelést jelent. A páciens három napon belül negatív lesz" - állítja a 42 éves elnök. Banjuli pletykák szerint a kezelés alapja hét gyógyfű, amelyekről a Korán is említést tesz. Az elnök azonban nem árulja el, melyek ezek, ahogy azt sem, ki az, akitől megkapta a "felhatalmazást" a gyógyításra.

Viszont szívesen beszél a kezelésről, legalábbis magyarázza annak korlátait: "Nem pénzért vagy népszerűségért csinálom... Az asztma gyógyítására szombaton vagy pénteken vállalkozhatom, valamint nem kezelhetek 100-nál több pácienst egyszerre. Ez fokozottan érvényes az AIDS-esekre, akiket nem is kezelhetek tömegesen, mivel csak tíz ember gyógyítása megengedett számomra minden csütörtökön és hétfőn" - állítja. Hozzátette azonban, hogy a csütörtöki kezelést esetenként lehet hogy el kell halassza kormányülés miatt.

AIDS-kutatók megdöbbenve értesültek Jammeh állítólagos gyógyító képességeiről. "Nagyon veszélyes, ha egy elnök állít ilyesmit" - idézte az Independent Jerry Coovadiát, a dél-afrikai KwaZulu-Natal Egyetem kutatóját. A professzor az egyik leghevesebb kritikusa volt a dél-afrikai kormánynak is, amely az ő nyomására vonta végül vissza azt tanácsát, amely szerint egy fokhagymából, céklából és olivaolajból álló diéta jót tesz a HIV-fertőzésben szenvedőknek.

Az azonban bizonyos, hogy Jammeh elnökségét áthatja a misztika. Négy évvel ezelőtt azt állította, hogy az ellenzék - hogy "tönkretegye az ország gazdaságát" - egy oroszlán holttestét és pálmaboros flaskákat helyezett el egy nagyobb útkereszteződésben. Egy volt titkosszolgálati vezető pedig azért vesztette el állását, mert azzal vádolták meg, hogy boszorkánydoktort bérelt fel.