Buktak a szenátusban Bush ellenfelei

Vágólapra másolva!
Egy időre megnyugodhat George Bush amerikai elnök, mivel a szenátusban elbukott az a határozati javaslat, amely elítélte volna az újabb csapatok irakba küldésének tervét. Nem hagyja ugyanakkor békén Busht Tarik Hasimi iraki alelnök, aki egyre sürgeti az amerikai csapatok Irakba telepítését a "napi 24 órás gyilkolás megállítására". George Bush amerikai elnök a múlt hónapban 21 500 új katonát ígért.
Vágólapra másolva!

Megakadt annak a többfrontos támadásnak egy része, amely George Bush amerikai elnök Irak-politikáját érte. Washingtonban ugyanis elbukott a szenátusban az a határozati javaslat, amely - ha nem is kötelező érévénnyel - de elítélte volna a csapatküldési terveket. Busht közben Bagdadból azért piszkálják, hogy tegyen többet a biztonsági helyzet javításáért. Tarik Hasimi iraki elnök azt követően sürgette újabb csapatok küldésére, hogy a hétvégén 135-en haltak meg egy bagdadi robbantásos merényletben - írja a BBC.

Nehezíti Bush helyzetét, hogy a militáns lázadók mind nagyobb veszteséget okoznak Irakban. Az amerikai hadsereg vasárnap első alkalommal ismerte el, hogy az elmúlt két hétben lezuhant négy harci helikopterüket valójában lelőtték. A négy incidens során 20 amerikai vesztette életét, a legsúlyosabb támadásban 12-en haltak meg - írja a Guardian.

Buktak a demonkraték a szenátusban

Bush azonban részben megnyugodhat: az amerikai szenátus hétfői vitája során elbukott az a demokrata javaslat, amely elítélte volna az újabb csapatküldést. A határozat elfogadásához 60 szavazat kellett volna, ám csak 49-et kapott, ellene 47-en voksoltak. A demokraták közölték, a héten újra benyújtják indítványukat. A szenátus határozata ugyanakkor elfogadása esetén sem lett volna kötelező érvényű az elnökre nézve, csupán kellemetlen pillanatokat okozhatott volna neki.

Bush elnök azonban nem úszhatja meg, hogy meggyőzze a "terror elleni háborújával" szemben szkeptikus, demokrata többségű kongresszust. Bush erre az évre ugyanis 100 milliárd dollárral kér többet az iraki és afganisztáni hadműveletekhez, és több mint 145 milliárd dollárt 2008-ra.

Egyre forróbb a sivatagi hadszíntér

A szenátusi vita érdekessége, hogy pont akkor tartják, amikor az amerikai hadsereg minden korábbinál nagyobb rendcsinálást helyezett kilátásba Bagdadban. Iraki tudósítók szerint a militánsok támadásai egyre véresebbek, az amerikai és iraki erők számára pedig szinte az utolsó utáni pillanat jött el arra, hogy visszaszorítsák a folyamatossá vált robbantásos merényleteket.

Az amerikai hadsereg és az iraki kormányerők most Bagdad átfésülésére készülnek. Radikálisokat és illegális fegyvereket keresnek majd. "Sokkal nagyobb lesz, mint amit ez a város valaha látott" - nyilatkozta a BBC-nek Doug Heckman ezredes, az iraki hadsereg tanácsadója.

"Fél év múlva már konkrét eredmények lesznek" - tette hozzá Heckman. Elképzelhető azonban, hogy az amerikai kormányzatnak nem lesz ideje kivárni a helyzet javulását. Az Egyesült Államokban már megindult a helyezkedés a 2008-as elnökválasztásra, és a demokraták által fölényesen megnyert tavaly novemberi időközi választás bizonyította, hogy a republikánusok könnyen rajtaveszthetnek az iraki vérontáson.