Magyar szálat vizsgálnak a rejtélyes brit madárfertőzésben

Vágólapra másolva!
Ugyanaz a madárinfluenza-vírustörzs ütötte fel a hétvégén a fejét egy angliai pulykatelepen, amely miatt januárban számos libát kellett leölni Magyarországon. Az érintett brit telep tulajdonosa ráadásul magyarországi érdekeltségekkel is rendelkezik. A brit szakminiszter szerint ugyanakkor nincs kapcsolat a magyar és a brit fertőzés között.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag kizárta az eddigi legnagyobb brit madárinfluenza-járvány esetleges magyarországi eredetét hétfőn a brit szakminiszter. David Miliband környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztert a kelet-angliai madárinfluenza-előfordulásokról rendezett hétfő késő délutáni alsóházi vitán tényként jelentette ki, hogy a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona. A kórtól érintett növendék pulykák mindegyike nagy-britanniai nevelésű, vagyis "ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat".

A hétvégi madárinfluenza-kitörésének körülményei nem tisztázottak. A kérdés, hogyan kerülhetett a kórokozó egy elvileg zárt farmra, ahol ráadásul csak egy csűrben mutatták ki a jelenlétét. Összesen közel 160 ezer madarat kellett a fertőzés miatt elpusztítani egy kelet-angliai pulykatelepen, amely Európa legnagyobbika.

A brit élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (Defra) vizsgálja, hogy a farmon megfordult állatok és emberek közül volt-e kapcsolata valakinek Magyarországgal. Nagy-Britanniában ugyanis ugyanazt a vírustörzset találták meg, amely miatt Magyarországon, Szentes környékén kellett leölni számos libát január végén.

Bernard Matthews szóvivője szerint azonban ennek nincs köze a fertőzéshez. "Minden madarunk brit. Az a tény, hogy van egy magyarországi vállalkozásunk is, lényegtelen" - idézte a Guardian. A szóvivő közölte, hogy a legmagasabb biztonsági előírások közepette dolgoznak, és rejtélyesnek nevezte a járvány kitörését. A farmot Nagy-Britannia biológiailag legbiztonságosabb farmjának tartják, és a szakemberek elvetik annak a lehetőségét is, hogy vadmadár vitte be a kórokozót.

A tulajdonos állításai ellenére a brit kormány tudományos főtanácsadója hétfőn azt mondta, létrejöhetett közvetlen fizikai kapcsolat a madárinfluenzától érintett magyarországi és nagy-britanniai baromfitenyészetek között. Sir David King a BBC-nek azt mondta: a kelet-angliai Suffolk grófságban fellelt vírustörzs azonos azzal, amelyet januárban Magyarországon is kimutattak. A kormányzati főtanácsadó szerint ez a kapcsolat létrejöhetett úgy, hogy egyazon személy mindkét telepen megfordult, de valószínűbb, hogy a vírust vadmadarak hurcolták be a magyar térségből Nagy-Britanniába.

MTI/[origo]