Nem kap több konyakot Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Letiltotta a luxusautók, iPodok, márkás borok és sok más luxuscikk exportját Észak-Koreába az Egyesült Államok. Kim Dzsong Il elnöknek a jövőben kedvenc konyakját is nélkülöznie kell. Minderre azért került sor, mert a nemzetközi közösség szeretné rábírni Észak-Koreát, hogy állítsa le atomprogramját.
Vágólapra másolva!

Az USA Észak-Koreába irányuló exporttilalmi listáján olyan áruk szerepelnek, amelyek az észak-koreai felső tízezert sújtják. Az ország vezetése ugyanis beszámolók szerint óriási luxusban él, míg a lakosság jó része nyomorban él. Amerikai közlés szerint gondosan megválogatták, mi kerüljön a listára. Továbbra sem tilos az élelmiszer, gyógyszer vagy humanitárius cikkek bevitele Észak-Koreába - írja a BBC.

A listán az iPod, a márkás borok, luxusautók mellett szerepelnek a jet ski-k, márkás ruhák és az ékszerek. Felkerült a listára a konyak is, amely állítólag az észak-koreai elnök, Kim Dzsong Il kedvenc itala. Az exporttilalomról még októberben született döntés az ENSZ-ben, amely azonban az egyes országokra bízta, pontosan milyen termékek exportját tiltják majd meg.

Ugyanakkor az Egyesült Államok bejelentette: a jövő héten felújítja a tárgyalásokat az ázsiai országgal a pénzügyi szankciókkal kapcsolatban. Az észak-koreai atomprogramról szóló többoldalú tárgyalásoknak ugyanis az őt sújtó pénzügyi szankciókra hivatkozva állt ellen eddig Észak-Korea. Egy év szünet után decemberben újraindultak ugyan a hatoldalú tárgyalások, de végül eredménytelenül zárultak. Észak-Korea továbbra is csak azzal a feltétellel hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha ott a pénzügyi szankciókat is megbeszélik és rendezik. Ettől is függ, sikerül-e az országot rábírni nukleáris arzenáljának leszerelésére.

Az Egyesült Államok azért vezetett be pénzügyi jellegű szankciókat, mert pénzhamisítással és pénzmosással vádolja Észak-Koreát. A decemberi tárgyalásokon az amerikai fél azt kívánta, hogy Phenjan vessen véget az olyan jogsértő tevékenységnek, mint az amerikai pnz hamisítása és a drogkereskedelem. Phenjan cserébe azt követelte, hogy Washington oldja fel egy 24 millió dolláros - a makaói a Banco Delta Asia banknál vezetett - számlája zárlatát.