Afgán ópiumért lobbiznak brit orvosok

Vágólapra másolva!
Afgán mákültetvények termését vásárolná fel két brit orvos, hogy így enyhítse az erős kórházi fájdalomcsillapítók és altatószerek egyre aggasztóbb hiányát - írja az Independent. A brit egészségügyi minisztérium visszautasította a felvetést. Afganisztán pedig tovább termel, illegálisan.
Vágólapra másolva!

Afgán ópiumszármazékok felvásárlásával oldhatná meg az erős fájdalomcsillapítók hiányát a brit egészségügyi ellátórendszer - állítja két brit orvos. A mákból kinyert, heroinhoz hasonló anyagokat komoly műtéteken átesett vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő pácienseknek adják, de a gyógyszerből jelenleg hiány van Nagy-Britanniában - írja az Independent.

A helyzet érdekessége, hogy a világ legnagyobb herointermelőjének számító Afganisztánban a felkelők és nagy hatalmú hadurak kezében vannak a mákültetvények, amelyek a herointermelés alapanyagát adják. Az afgán kormányt támogató szövetségesek számos kísérletet tettek az ültetvények felszámolására, hogy ezzel vágják el a felkelők egyik legnagyobb bevételi forrásának tartott heroinkereskedelmet.

A két brit orvos azt vetette fel, hogy a brit közegészségügyi rendszer vásárolja fel az afgán gazdáktól a mákot vagy az abból kinyert ópiumot és állítson elő belőle fájdalomcsillapító készítményeket. Így jól járna az egészségügy, a pénz pedig támogatná a szegényebb afgán gazdákat.

A felvetést azonban visszautasított a brit egészségügyi minisztérium és az afgán kormány is. A minisztérium szerint a gyógyszerhiányt nem az alapanyagok szűkössége, hanem a gyártókapacitás elégtelensége okozza.

A brit kormányzati tiltakozás oka lehet az is, hogy az Afganisztánban szolgáló brit csapatok az élharcosai a mákmezők felszámolásának. Az afgán kormány egész ültetvények felégetésével próbál harcolni a máktermelés ellen, ugyanakkor a termesztést önként felfüggesztő farmereknek ígért állami támogatások ritkán érkeznek csak meg a címzettekhez.

Jelenleg a világon illegálisan termelt ópium 90 százalékát Afganisztánban állítják elő - írja az Independent.