Újra támadnak a tálibok az ópiumközpontban

Vágólapra másolva!
Két afgán katonai konvojt is megtámadtak tálib harcosok péntek éjszaka és szombaton az ország déli felében. Afganisztánnak ezen a részén a hét közepén már száznál is több ember esett el az összecsapásokban.
Vágólapra másolva!

A leghevesebb harc Hilmend tartományban volt, az ország ópiumtermelésének központjában. Az összetűzések péntek este kezdődtek és szombatra is áthúzódtak, végül 25 tálib, öt afgán, egy amerikai katona és egy civil vesztette életét. Kandahár térségében a francia különleges erők két katonája halt meg, egy pedig megsebesült a tálibokkal vívott harcban.

Franciaország 200 kommandóst küldött Afganisztánba a szövetséges erőkbe. A párizsi védelmi minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a vesztségek ellenére folytatja részvételét a küzdelemben.

Szombaton egy telefonáló cáfolta, hogy a szövetségesek elfogták volna Dadullah mollát, a tálibok katonai parancsnokát. A brit hírügynökséget Afganisztánban felhívó személy azt állította magáról, hogy ő Dadullah, és a harc rendületlen folytatását ígérte. A molla elfogása nagy sikert jelentene a szövetségesek számára.

Pénteken az afgán hadsereg egyik tábornoka közölte, hogy egy olyan férfi került a hatóságok kezére, akinek személyleírása ráillik Dadullahra. Az illetőt a Kandahártól nyugatra folyó hadműveletben fogták el. A tábornok azt mondta, hogy a személy azonosítása folyamatban van.