Kivitelezhetőnek tartják a bagdadi biztonsági tervet

Vágólapra másolva!
A Bagdad biztonságának helyreállítását célzó terv működőképes - jelentette ki az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoki beosztására újonnan kijelölt David Petraeus altábornagy a washingtoni szenátus keddi meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

David Petraeus tábornok a fegyveres szolgálatok bizottságában kifejtette: úgy véli, elegendő katonája lesz ahhoz, hogy végrehajtsa küldetését, jóllehet az iraki főváros biztonságának eléréséhez és szavatolásához az iraki hadsereg és rendőrség, valamint egyéb kormányerők "eddig vegyes teljesítményt" felmutató egységeire is szüksége lesz.

Meggyőződése szerint a bagdadi biztonság helyreállításával az iraki kormány megteremtheti tekintélyét és a gazdasági növekedés feltételeit. "A helyzet kemény, de nem reménytelen" - fogalmazott a tábornok.

Elemzők szerint Petraeus az amerikai szárazföldi hadsereg egyik legnagyobb háborús tapasztalattal rendelkező tábornoka, egyben a legfelkészültebb elméleti szakemberek egyike, ő alkotta meg azt a kézikönyvet, amely alapján a felkelések esetén el kell járni. Petraeus kifejtette: a nyár végére már látható lesz, mennyire sikeres a bagdadi biztonsági terv.

A tábornok közölte, hogy a csapatkivonásnak végzetes következményei volnának: kiterjednének az etnikai tisztogatások, további országok sodródhatnának a viszályba, és Irak a terroristák menedékévé válhatna.

Az iraki háború ádáz ellenségének számító demokrata szenátor, Edward Kennedy azon kérdésére, hogy mégis meddig lesz szükség a 21 ezer újabb katonára Irakban, azt mondta, ezt nem lehet előrelátni, ameddig az akció megkívánja. Kennedy és a háború több bírálója közölte, támogatják Petraeus kinevezését, hátha sikert hoz a biztonsági terv.