Cipőharc a tajvani parlamentben

Vágólapra másolva!
Egymásnak estek a tajvani parlament két legnagyobb pártjának képviselői a költségvetési vita alatt. Cipők repültek, a képviselők rugdosták, taszigálták egymást.
Vágólapra másolva!

Több tucat ordítozó képviselő rugdosta, taszigálta egymást, rángatta ellenfele nyakkendőjét és dobált cipőket pénteken a tajvani parlamentben, megakasztva a sziget éves költségvetésének és a katonai kiadásokról szóló törvénytervezetnek az elfogadását. A parlamenti tömegverekedés azzal kezdődött, hogy a két legerősebb politikai párt tagjai burkoltan olyan utalásokat tettek, miszerint a másik felet rossz szándék vezérli.

A vita hevében gyorsan elszabadultak az indulatok: egy képviselő cipőit a házelnökhöz vágta, egy másik honatyát megsebeztek a fején, egy harmadik felmászott az asztalra, többen különböző tárgyakat hajigáltak egymás felé, miközben mindkét párt képviselői megpróbálták elfoglalni az emelvényt.

Az ökölharc az után tört ki, hogy a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) nem értett egyet a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) javaslatával a központi választási bizottság összetételének átalakításáról. A javaslat révén a Kuomintang előnyösebb helyzetbe került volna a választások megszervezéséért és zavartalan lebonyolításáért felelős testületben. Bosszúból a nacionalisták úgy döntöttek, hogy nem szavazzák meg a 2007-es költségvetés tervezetét.

A képviselők négy óra eltelte után megállapodtak abban, hogy egyórányi szünetet tartanak és a kedélyek lecsillapodásával éjfél körül folytatják az ülést.