Ezrek követelik a tajvani elnök távozását

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek szombaton Tajvan déli nagyvárosában, Kaohsziungban Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) államfő lemondását követelve az őt ért korrupciós vádak miatt. A tajvani elnök felesége ellen pénteken emelt vádat az ügyészség, és úgy tűnik, maga Csen is érintett a korrupciós botrányban.
Vágólapra másolva!

Helyszíni beszámolók szerint Kaohsziungban közel hatezren tiltakoztak az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) által szervezett tüntetésen. A tiltakozók vörös léggömbökkel jöttek tüntetni, amelyeken "Szállj szembe a korrupcióval, mentsd meg Tajvant" felirat látható. A Kuomintang vasárnap a fővárosba, Tajpejbe várja a híveit, hogy tüntetésen követeljék az államfő lemondását.

A tajvani elnök felesége és három elnöki tanácsadója ellen pénteken emelt vádat az ügyészség. Sikkasztással, okirat-hamisítással és esküszegéssel vádolják őket, a vádirat szerint 2002 és 2006 között 450 ezer amerikai dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el egy diplomáciai pénzalapból.

Az ügyészség szerint maga Csen is érintett lehet az ügyben, de egyelőre mentelmi jog védi. A vádhatóság nagyon valószínűnek tartja, hogy az elnök ellen is vádat emelnek hivatali idejének lejárta után, de a Kuomintang azt fontolgatja, hogy már hétfőn indítványozni fogja a parlamentben az elnök visszahívásáról döntő népszavazás megrendezését.

A kijelentésekből ítélve az államfő vezette Demokratikus Haladó pártjával szövetséges parlamenti erők is támogatnák a Kuomintang kezdeményezését. A sajtó szinte egyként követeli az elnök lemondását, ráadásul a lapok által szombaton közzétett közvélemény-kutatások arról tanúskodnak, hogy a polgárok több mint fele ugyancsak Csen távozását akarja.

Az elnök pártja felszólította Csent, hogy három napon belül adjon választ az őt érintő vádakra. Az elnöki szóvivő azt ígérte, hogy a politikus két napon belül a nyilvánossághoz fordul.