Büntetendő lehet a holokauszttagadás Olaszországban

Vágólapra másolva!
Több EU-tagállamhoz hasonlóan, büntetendővé kívánják tenni a holokauszttagadást Olaszországban a holokauszt tagadása - jelentette be pénteken Clemente Mastella olasz igazságügy-miniszter.
Vágólapra másolva!

A holokauszttagadás szankcionállására hivatott törvény tervezetét a jövő pénteken terjesztik a kormányülés elé, széles körű parlamenti támogatottságot remélve a többség, és az ellenzék köreiben. A beterjesztést a január 27-i nemzetközi holokauszt-emléknapra, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 62. évfordulójára időzítették.

A bejelentés egybecseng azzal a német törekvéssel, amely bűncselekménynek minősítené az egész Európai Unióban a gyűlöletre uszítást és a rasszista jellegű erőszakos cselekményeket. Jelenleg Németország az EU soros elnöke. Mastella ugyanakkor nem tett utalást arra, hogy milyen büntetést vonna maga után a holokauszttagadás, amelynek betiltását az olasz zsidó közösségek szövetsége követelte.

Több EU-tagállamban, így Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában és Belgiumban már büntetendő a holokauszttagadás. Ausztriában tavaly bebörtönözték David Irving holokauszttagadót, mert egy, az országban megjelent könyvében kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét.