Bocsánatot kért az SS-őr unokája

Vágólapra másolva!
A holokauszt túlélőitől kért bocsánatot egy egykori német SS-őr unokája nagyapja tetteiért - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli lap hétfőn.
Vágólapra másolva!

A 27 éves Robin Pfarrkircher előző nap találkozott egy öregek számára fenntartott otthonban a 82 éves, magyar származású Lili Kertisszel, aki 1944 augusztusától 1945 márciusáig volt a Bréma melletti obernheidei külső tábor foglya. Pfarrkircher nagyapja ebben a táborban volt felügyelő.

"Először nem értettem, hogy mit akar" - számolt be a német fiatalemberrel lezajlott találkozójáról Lili Kertis. "Lassanként azonban felfogtam tettének mozgatórugóit, s nagyon közel kerültünk egymáshoz" - közölte az idős hölgy a Jediót Ahronóttal.

A Frankfurt melletti Reinheimből származó Robin Pfarrkircher elmesélte, hogy még kicsi volt, amikor a nagyapja meghalt. Csak később látott fényképeket az SS-uniformisban pózoló nagyapáról, s kezdett el kérdezni. Az egykori obernheidei tábor még élő foglyainak a felkutatása hónapokba tellett.

Robin Pfarrkircher két hétig akar Izraelben maradni, s az egykori obernheidei tábor minél több túlélőjével szeretne találkozni.