Az iraki kormányt is rugdossa majd Bush az új stratégiával

Vágólapra másolva!
A csapaterősítésen kívül az iraki kormányt is cselekvésre bírná George Bush új iraki stratégiájával. Kérdés azonban, hogy előbbihez megkapja-e a támogatást, illetve hogy az utóbbi esetében mivel ösztökéli az eddig eléggé vonakodva intézkedő iraki kabinetet. Az új terveket csütörtökön ismerteti az elnök.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön ismerteti George Bush új Irak-politikáját. Az új stratégia még nem nyilvános, ám a számos infomráció kiszivárgott a tervezetről. Ezek szerint az amerikai elnök az iraki kormány számára határoz majd meg világos és konkrét célokat, hogy képesek legyenek megfékezni a vallási erőszakot és stabilizálni az országot - írja a New York Times.

Egyebek mellett megszabják majd, hogy több szunnitát vonjanak be a politikába - a tartományi választások megtartásával -, hozzák meg az olajbevételek elosztásáról szóló régóta halogatott törvényt - a befolyó pénzek elosztását a tartoményok között azok lakosságszáma alapján - és enyhítsenek a Bász párt egykori tagjaival szembeni szigorú intézkedéseken - például fizessenek nyugdíjat az egykori katonáknak vagy tegyék lehetővé visszatérésüket a hadseregbe.

A fő probléma a megszabott célokkal azonban, hogy sokukat már korábban is kitűzték, ám az iraki kormányzat eddig sem teljesítette azokat. Kérdés, hogy most mivel veszik rá az iraki vezetést, hogy eleget tegyen az amerikai elvárásoknak. Arról, hogy milyen büntetéssel számolhat az iraki kabinet a célok nem telejsítése esetén, egyelőre nem tudni semmit.

A stratégia keretében további csapatokat - értesülések szerint plusz 20 ezer embert - küldenek majd Irakba. Egy a lapnak nyilatkozó új iraki amerikai katonai vezető szerint így is további 2-3 évbe telhet, mire nyerőre fordítják a kockát Irakban.

Kérdés az is, képes lesz-e ezekről az intézkedésekről - főként a csapatok számának növeléséről - meggyőzni Bush a háborúellenes demokraták vezette kongresszust, amely, amellett, hogy magát a tervet is megfúrná - elsősorban a csapatok létszámának emelését -, korántsem biztos, hogy továbbra is feltételek nélkül biztosítja az iraki harcok költségeit. Kérdés ugyanakkor, lesz-e erre törvényi lehetősége.