Bush csütörtökön jelenti be az új iraki stratégiát

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök közép-európai idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor jelenti be új iraki stratégiáját - közölte a Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

"Az elnök beszédet intéz az ország népéhez arról a tervéről, amely az iraki állapotokban, illetve a terrorizmus elleni globális küzdelemben való előrelépésre vonatkozik" - mondta hétfőn Tony Snow szóvivő. A Fehér Ház adásidőt kért a beszéd számára a vezető amerikai televíziós társaságoktól - tette hozzá.

A bejelentés kapcsán a legtöbb amerikai médium megjegyezte: a két hónap óta kiterjedt egyeztetéseket folytató Bush elnök valószínűleg az amerikai csapatok létszámának 20 ezer fős növelését fogja javasolni, ami ellen máris tiltakoztak az új összetételű kongresszus demokrata vezetői. Érvelésük szerint az amerikai választók a tavaly novemberi félidős parlamenti választásokon nem az iraki háború folytatására, a csapatok létszámának növelésére szavaztak.

Nancy Pelosi képviselőházi elnök a hét végén kijelentette: "úgy véljük, újabb csapatok küldése nem járul hozzá a sikerhez". Figyelmeztetett, az elnök kétszer is gondolja meg, mielőtt csapatnövelést javasol. Hozzátette, nem fogják támogatni a létszámnövelést, nem szavazzák meg ennek költségét, ha Bush nem konzultál velük és nem indokolja meg tervét részletesen.

A Fehér Ház szóvivője azt mondta: Bush "megérti" a közvélemény aggodalmát, de az amerikaiak "nem akarnak még egy szeptember 11-ihez hasonló terrortámadást". Mint mondta, bölcsebb a terroristákkal a tengerentúlon és más harcterepen szembeszállni, mint az Egyesült Államokban.

A The New York Times értesülése szerint George Bush több olyan teljesítendő célt is kijelöl majd a bagdadi kormány számára, amelyek a felekezetközi erőszak csökkentését, a politikai és gazdasági stabilitás megteremtését célozzák. E megvalósítandó "célkitűzések" között szerepel az iraki szunnitáknak a politikai folyamatban való nagyobb részvétele, valamint az olajbevételek régóta húzódó elosztása.

A negyedik éve tartó iraki háború már több mint 3 ezer amerikai katona halálát okozta, és elemzők szerint a Republikánus Párt elsősorban a közvélemény egyre csökkenő támogatása miatt veszítette el a félidős kongresszusi választásokat.