Az ENSZ kivizsgálja a szudáni szexvádakat

Vágólapra másolva!
Az ENSZ illetékes szervei kivizsgálják azokat az értesüléseket, amelyeket a londoni The Daily Telegraph című napilap hozott nyilvánosságra. Eszerint a Szudán déli térségében állítólagos békefenntartó feladatokat végző ENSZ-katonák és polgári alkalmazottak közül néhányan kiskorúakat szexuálisan molesztáltak.
Vágólapra másolva!

Az újság internetes honlapján több mint 20 tizenéves sérelmére Juba városában elkövetett bűncselekményt sorolt fel. A The Daily Telegraph szerint a szudáni kormánynak videofelvételeken rögzített bizonyítékai vannak a visszaélésekről.

Michael Montas, a világszervezet szóvivője szerdán elmondta: a szudáni békefenntartók kötelekében működik egy olyan megfigyelő hivatal, amelynek az a feladata, hogy nyomozást indítson minden olyan esetben, amikor felmerül a gyanú, hogy a kéksapkások, illetve a polgári alkalmazottak visszaélnek helyzetükkel, és a múlt évben négy békefenntartót haza is küldtek egy belső vizsgálat alapján.

A szóvivő közölte, hogy az ENSZ-nek egy ideje már tudomása van az alkalmazottai ellen felmerült vádakról, és azokat a helyi hatóságokkal és a katonákat a kontingensbe küldő országok illetékeseivel együttműködve vizsgálja. Hangsúlyozta, hogy a világszervezet azon van, hogy békefenntartói lehető legnagyobb mértékben felelősségre vonhatóak legyenek.

Dél-Szudánban 11 ezer békefenntartó állomásozik 2005 márciusa óta. A kontingens tagjai hetven országból érkeztek Szudánba.