Rendet tenne Darfúrban az új ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
A dárfúri válság megoldását nevezte egyik fő feladatának az új ENSZ-főtitkár kedden, a világszervezet New York-i központjában töltött első munkanapján.
Vágólapra másolva!

Hivatali idejének nyitányaként Ban Ki Mun azt mondta, haladéktalanul kiemelt figyelmet kíván fordítani a gyötrő válságtól szenvedő szudáni térségre. Elmondta, hogy már január végén részt vesz az Afrikai Unió addisz-abebai csúcstalálkozóján, s ott találkozni akar Omar Haszan Ahmed el Besir szudáni elnökkel is, akinek kormánya továbbra is elutasítja a világszervezet békefenntartó erőinek dárfúri bevetését. "Remélem, hogy hivatali időm alatt hozzájárulhatok egy békés dárfúri rendezéshez" - mondta.

A 62 éves volt dél-koreai külügyminiszter munkája további súlypontjaként az Észak-Korea nukleáris törekvéseiről nemrég újrakezdett hatoldalú tárgyalások zökkenőmentes folytatását említette. Emellett, mint mondta, hozzá kíván járulni a világszervezettel szembeni kialakult bizalmatlanság csökkentéséhez.

Szaddám Huszein kivégzésével kapcsolatban Ban Ki Mun úgy fogalmazott, hogy "a volt iraki elnök szörnyű bűnökért és az iraki nép elleni elmondhatatlan atrocitásokért felelős, és e bűncselekmények áldozatait sohasem szabad elfelejtenünk". Ugyanakkor a halálbüntetés kérdését minden egyes tagállam saját ügyének nevezte. "Ezzel együtt, mint ENSZ-főtitkár azt remélem, hogy minden tagállam tiszteletben tartja a nemzetközi jogot" - mondta.

Ban Ki Mun január 1-jén vette át az Egyesült Nemzetek Szervezetének irányítását elődjétől, Kofi Annantól, aki tíz éven át állt a világszervezet élén. Első munkanapját az ENSZ-székház kápolnájában kezdte, ahol megemlékezett a világ különböző pontjain elesett kéksisakos katonákról. Az újságíróknak a sajtó felé való nyitottságot ígért, s mint mondta, vezető munkatársait is a sajtóval való folyamatos kapcsolattartásra fogja ösztönözni.