Milliókat féltenek a szudáni rendtől Darfúrban

Vágólapra másolva!
Kipaterolja a békefenntartókat Darfúrból Szudán, helyüket szeptember végén 26 ezer szudáni katona veszi át. Az ENSZ szerint a szudáni kormány döntése humanitárius katasztrófával fenyeget. A nyugat-szudáni tartományban 2003 óta folyik véres harc a helyi - főleg fekete - lázadók és a feltételezések szerint kormánytámogatást élvező muszlim milíciák között. A harcoknak többszázezer áldozatuk volt eddig, több millióan pedig otthonuk elhagyására kényszerültek.
Vágólapra másolva!

Saját kezébe veszi a darfúri helyzet rendezését Szudán. Az ország nyugati részén található, állandó etnikai villongások által sújtott, Franciaország méretű tartományban szolgáló afrikai békefenntartó csapatok mandátuma szeptember 30-án jár le és a szudáni kormány felszólította az Afrikai Unió vezetését, hogy a határidő lejárta után vonja ki a csapatokat a térségből - írja a BBC.

A kartúmi kormány korábban megtiltotta, hogy a szervezetlen afrikai csapatok helyét 17 ezres ENSZ-egység vegye át. Ehelyett 26 ezer szudáni katonát vezényelnek a térségbe.

Az ENSZ szerint a szudáni lépés súlyos katasztrófa kezdetét jelzi. A tartományban 2003 óta véres harc folyik a feltételezések szerint kormánytámogatást élvező dzsandzsavíd milícia és a szélesebb autonómiát követelő, főleg fekete - részben keresztény - lázadók között. Az összecsapásokban többszázezer ember halt meg, több millióan pedig otthonuk elhagyására kényszerültek, bár a szudáni kormány szerint a külvilág politikai okból eltúlozza a darfúri helyzetet.

Májusban ugyan a kormány képviselői és az egyik lázadó csoport békemegállapodást írt alá, ehhez azonban az ellenálók másik két szervezete nem csatlakozott. A félsikerrel záródott békekonferencia után ismét elfajult az erőszak Szudánban.

A térségben dolgozó segélyszervezetek munkatársai szerint augusztus 28-án újabb offenzíva indult a darfúri lázadók ellen. Több általuk ellenőrzött falvat ért támadás. A szudáni kormány tagadta, hogy bombatámadást intéztek volna a felkelők települései ellen.