Öccse helyettesíti a megműtött Castrót

2006.08.01. 7:08

Gyomorvérzéssel műtötték meg Fidel Castro kubai elnököt, aki még hetekig lábadozik. Ez idő alatt öccse veszi át elnöki, főparancsnoki és pártelnöki teendőit. A fejleményről szokatlan módon nem maga Castro, hanem személyi titkára számolt be - egyesek szerint ez állapota súlyosságát jelezheti. Castro 1959-es hatalomra kerülése óta még soha nem mondott le egyetlen tisztségéről - még csak ideiglenesen sem.

Egészségügyi panaszai miatt ideiglenesen öccsét bízta meg a kormányzással Fidel Castro. A kubai elnök erről maga írt egy levelet, amelyet személyi titkára olvasott be hétfőn a havannai televízióban. A levélben Castro beszámol arról, hogy megműtötték, és hatalmi tisztségeit, - a kommunista párt vezetését, az államfői teendők ellátását, és a hadsereg főparancsnoki tisztét - átmenetileg Raúl Castróra bízta.

Mint Castro írja, a sok munka megviselte szervezetét, amely ellenállt, de az állandó terhelés miatt megrendült egészségi állapota, gyomorvérzést kapott, ami miatt megműtötték. Mint tudatta, a közelmúltbeli argentínai utazással, illetve a kubai forradalom múlt heti évfordulós ünnepségeivel járó stressz is hozzájárult egészségi állapotának romlásához. Várhatóan még hetekig kell pihennie a kubai elnöknek, aki augusztus 13-án tölti be 80. életévét. Állapota miatt a tervezett nagyszabású születésnapi ünnepséget is elhalasztják - decemberre.

Súlyos állapot?

A BBC havannai tudósítója szerit az a tény, hogy Castro nem személyesen számolt be betegségéről a televízióban, olyan feltételezéseknek adott táptalajt, amelyek szerint a vezér állapota felettébb súlyos lehet. Carlos Alberto Montaner elemző szerint azt is elképzelhető, hogy sokkal rosszabb hírt takargatnak Havannában, vagyis azt, hogy Fidel Castro meghalt.

Még soha nem fordult elő 1959-es hatalomra kerülése óta, hogy Castro lemondott volna akár csak ideiglenesen is valamelyik tisztségéről. Öccse, a 75 éves Raul - aki jelenleg a védelmi miniszteri posztot tölti be - nem csak egy egyszerű ideiglenes helyettes, hanem Castro kinevezett utódja, aki bátyja esetleges kormányzásra alkalmatlanná válása esetén átveszi az ország irányítását.

A televíziós csatornák többször is leadták a hatalom ideiglenes átruházásáról szóló közleményt, de utána visszatértek szokásos műsorukhoz. A rádióadók is így tettek, bár időről időre újra beolvassák a közleményt. Havannában kevés ember látszott az utcákon, extra rendőrjárőröket nem lehetett látni, a szomszédok nyugodtan dominóztak az épületek kapujában, és később, hajnalban sem látszott nagyobb aktivitás. "Még túl korán van, meg kell várni a reggelt, hogy kiderüljön, lesz-e valami reakció a lakosság részéről" - mondta egy nyugati diplomata.

26-án még jól volt

"Meglepett a dolog, nem hittem, mert július 26-án a Commandante jól volt" - mondta egy havannai, arra a kétórás beszédre utalva, amelyet Fidel Castro tartott a Moncada laktanya ostromának évfordulóján, amely nemzeti ünnepnek számít. A bejelentés meglepte a diplomáciai kart, a külföldi tudósítókat és a Havannában dolgozó külföldi üzletembereket is. Többen felfüggesztették szabadságukat, volt, aki a havannai nemzetközi repülőtérről tért vissza a hír hallatán.

Miamiban, a kubai amerikai emigráció központjában sokan nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és az utcára rohantak megünnepelni a diktatúra végét. Elemzők és politikusok nyugalomra intettek. Van, aki szerint nem kizárt, hogy Fidel Castro meggyógyul, sőt olyan is, aki szerint ez csak csel. A jelentős kubai emigráns lakossággal rendelkező miami média azonnal reagált a hírre. Folyamatosan közlik az orvosi és politikai elemzéseket, figyelemmel követik a Havannából érkező híreket, külön műsorokban foglalkoznak Castro ideiglenes lemondásával.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK