A Hamász nemet mondott a közel-keleti kvartettnek

2006.01.31. 1:31

Visszautasította a Hamász a közel-keleti béketeremtésben közvetítő kvartettet kéréseit, mert a radikális palesztin szervezet úgy tartja: a csoport által megfogalmazott feltételek Izrael és nem a palesztin nép érdekeit szolgálják.

Musír al-Maszri, a Hamász szóvivője és parlamenti képviselője hétfő este kifejtette: az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország kéréseivel nyomást kíván gyakorolni a palesztin szervezetre. Maszri egyben visszautasította, hogy a négyes feltételekhez köti a palesztinok pénzügyi támogatásának a folytatását, és úgy vélte: a fő probléma az izraeli megszállás, nem pedig az, hogy a palesztin nép demokratikusan választott.

A múlt heti palesztin parlamenti választásokon győztes Hamász szóvivője hozzáfűzte: amennyiben az új palesztin kormány is részesül a nemzetközi segélyezésben, azt a törvény betűjének szellemében ellenőrzötten, a korrupció távoltartásával használja fel.

Maszri kifejtette a szervezet óhaját, hogy a nemzetközi közösség tartsa tiszteletben a választások kimenetelét. "Mi a magunk részéről készek vagyunk arra, hogy együttműködjünk a világgal" - szögezte le a szóvivő-képviselő.

A Négyek csoportja hétfőn Londonban hozott nyilatkozatában kikötötte: hogy bármely jövőbeni palesztin kormány segélyezéséről az adományozók annak függvényében döntenek, hogy ez a kormány elkötelezi-e magát az erőszakmentesség, Izrael elismerése, valamint a korábbi egyezségek és megállapodások, köztük a rendezési útiterv elfogadása mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK