Két és fél száz sérült egy hatalmas nigeri tűzvészben

2006.01.25. 20:39

Több mint 260 ember megsérült szerdán - negyvenen közülük súlyos égési sérüléseket szenvedtek - Niger déli részén egy robbanásokkal kísért hatalmas tűzvész következtében, mert lángra lobbant egy lakóházban az ott felhalmozott sokhordónyi csempészett benzin.

Azért ilyen nagy a sérültek száma, mert sokan rohantak a lángokban álló épülethez a tágabb szomszédságból, hogy segítsenek oltani, így közvetlen közelből érték őket a benzineshordók sorozatos robbanásai. Másrészt azért is, mert a sorozatos robbanások elzárták az utat azok elől, akik el akartak menekülni a szomszédos házakból a tűzvész elől.

Helyi tisztségviselők közlése szerint egy fiúgyerek be akart gyújtani a család kis kályhájába, hogy teát készítsen, és benzint locsolt a faszénre, hogy könnyebben lángra kapjon. A benzin kicsorgott közben a padlóra is, és a benzinfoltra kipattanó szikra lobbantotta fel az első lángot. Ez azután átterjedt a hordókra, és hatalmas tűzfüggönnyé változott, amely messziről láthatóan megvilágította az eget.

A nigériai határhoz közel fekvő Maradi városban történt az eset. E város és az egész dél-nigeri térség lakosságának jelentős része él a kőolajban gazdag szomszédos Nigéria olajszármazékainak csempészetéből.