Az EP a CIA-t gyanúsítja a fogolyszállításokkal

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament előzetes jelentése szerint az amerikai titkosszolgálatok közvetlenül is felelősek lehetnek az illegális európai fogolyszállításokért. Az EP szerint valószínűsíthető, hogy CIA fedővállalatokat használt annak érdekében, hogy kikerülje a polgári repülőgépekre vonatkozó jogi kötelezettségeket.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Európai Parlament plenáris ülése azt az előzetes jelentést, amelyet az európai országoknak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által foglyok szállítására és illegális fogva tartására való állítólagos használatát vizsgáló ideiglenes parlamenti bizottság terjesztett be még júniusban. A jelentés szerint a CIA bizonyos esetekben közvetlenül felelős a terrorcselekmények gyanúsítottjainak törvénytelen őrizetbe vételéért, eltávolításáért, elhurcolásáért és fogva tartásáért.

Az EP szerint valószínűsíthető, hogy CIA fedővállalatokat használt annak érdekében, hogy kikerülje a polgári repülőgépekre vonatkozó nemzetközi egyezményekben lefektetett jogi kötelezettségeket, lehetővé téve ezzel a terrorizmussal gyanúsítottak törvénytelen átadását az Egyesült Államoknak vagy egyéb - a kihallgatások során rendszerint kínzást alkalmazó - országoknak (többek között Egyiptomnak, Jordániának, Szíriának és Afganisztánnak).

A jelentés többek között konkrét németországi, svédországi, olaszországi, boszniai, macedóniai és koszovói eseteket idéz, amelyek során az ideiglenes bizottság szerint törvénytelenül raboltak el, tartottak fogva, illetve szállítottak el embereket. Nem tesz viszont említést a dokumentum az állítólagos CIA-börtönökről.

A fogolyszállítások ügyét korábban az Európa Tanács is vizsgálta, és megállapította, hogy tizennégy európai ország, köztük Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Svédország is együttműködött az amerikai hírszerző iroda szigorúan titkos fogolyszállító repülő-hálózatának fenntartásában.