Párizsi bíróság előtt 6 volt guantánamói fogoly

Vágólapra másolva!
Az ügyvédek szerint a vádlottak iszlámistának esetleg tekinthetőek, de semmiképp nem terroristának. A 6 francia állampolgár Guantanamóról való szabadulása után, Párizsban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen emberrablás, kínzás és szabadságtól való jogellenes megfosztás miatt. Ez alapján később egy második per is várható Párizsban, amerikai katonai vezetők ellen.
Vágólapra másolva!

A párizsi büntetőbíróság előtt kell felelnie a guantánamói amerikai fogolytáborból hazatért hat francia állampolgárnak "terrorista szervezettel kapcsolatban álló bűnszövetkezetben való részvétel" vádjaiért. Erről vasárnap számolt be a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

A vádirat szerint a hat francia állampolgár még 2001-ben csatlakozott Afganisztánban a tálibokhoz azért, hogy fegyveres harcokban vegyen részt. Így kerültek kapcsolatba az al-Kaida nevű terrorszervezettel, illetve több más terrorcsoporthoz tartozó aktivistával.

Valójában egyikőjük sem vett részt terrorcselekményben, és akad köztük olyan, aki katonai kiképzésben sem részesült, mert vallási meggyőződésből utazott Afganisztánba. A párizsi lap szerint a vádlottak iszlámistának esetleg tekinthetőek, de semmiképp nem terroristának.

Az ügyvédek szerint rendhagyó per kezdődik hétfőn Párizsban, ugyanis a veszélyes terrorizmussal vádolt egykori guantánamói foglyok valamennyien szabadlábon védekezhetnek. A védők úgy vélik, hogy klienseiknek csak azért kell bíróság elé állniuk, mert francia állampolgárok. Szerintük ugyanis az amerikai és a francia hatóságok között erről előzetesen megegyezés született.

A franciákat a kubai Guantánamóban, az amerikai haditengerészeti támaszponton terroristagyanús személyek őrzésére létesített fogolytáborban - a többi fogolyhoz hasonlóan - nem helyezték vád alá és ügyvédet sem fogadhattak. A párizsi pert megelőzően a kihallgatások ugyanakkor még Guantánamóban lezajlottak, s azt illegálisan a francia titkosszolgálat emberei végezték.

A vádlottak ráadásul - szabadulásuk után - Párizsban feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen emberrablás, kínzás és szabadságtól való jogellenes megfosztás miatt, amely alapján később egy második per is várható Párizsban, amerikai és pakisztáni katonai vezetők ellen - írta a párizsi újság.