Szaúdiakat engedtek el Guantánamóról

Vágólapra másolva!
Összesen 14 szaúdi származású foglyot engedtek el szombaton Guantánamóról. A táborban még 450 fogoly van, közülük 120-nak van esélye, hogy a közeljövőben szabadon engedjék, vagy kiadják.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedtek és hazájukba szállítottak szombaton 14 szaúd-arábiai foglyot a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpont börtönéből. Egyiküket azért bocsátották szabadon, mert amerikai illetékesek megállapították, hogy már nem "ellenséges harcos". A többiek egy adminisztratív felülvizsgálatnak köszönhetik kiszabadulásukat a börtöntáborból. Velük együtt eddig 310 foglyot engedtek el Guantánamóról.

A táborban továbbra is körülbelül 450 embert őriznek, közülük várhatóan 120-at kiadnak valamely külföldi ország hatóságnak, vagy szabadon bocsátják a közeljövőben. Utóbbiak sorsa az Egyesült Államok, és az érintett országok közötti tárgyalások kimenetelétől függ.

A Guantánamón fogva tartott - a terrorizmus ellen folyó háború során amerikai fogságba került - emberek túlnyomó többsége mindenféle vádemelés, vagy bírósági eljárás nélkül ül a rácsok mögött. Emiatt, és az őrök, illetve kihallgatók részéről tapasztalt kemény - gyakran embertelen - bánásmód miatt sok kritika éri az Egyesült Államok kormányát. Az EU többször is felkérte a tábor bezárására az USA-t, legutóbb pedig Sólyom Lálszó köztársasági elnök dörgölte a Budapestre látogató George W. Bush amerikai elnök orra alá, a terrorizmus ellen folyó háború és a nemzetközi előírások között feszülő ellentmondásokat.