Tábori kórházak kellenek sürgősen Jáván

Vágólapra másolva!
Elsősorban tábori kórházakat és sátrakat kellene sürgősen a földrengés sújtotta indonéziai Jáva szigetére szállítani az ENSZ szerint. A helyi kórházak az utcán kénytelenek gyógyítani a zsúfoltság miatt, és a 200 ezer otthontalanná vált ember többsége a harmadik éjszakáját tölti a szabadban. A legfrissebb adatok szerint a szombati földrengés áldozatainak száma közel 5500, de még többen lehetnek a romok alatt.
Vágólapra másolva!

Közel öt és fél ezerre emelkedett az indonéziai földrengés halálos áldozatainak a száma a legújabb hivatalos adat szerint. A szociális ügyek minisztériuma szerint a Jáva szigetén múlt szombaton történt földmozgás 5427 emberéletet követelt. A feltételezések szerint ennél is több áldozat lehet még a romok alatt.

A szombat reggeli, a Richter-skála szerint 6,3 fokozatú földmozgás miatt sok ezer épület dőlt romba, és 20 ezer ember sérült meg. Az otthontalanná vált körülbelül 200 ezer ember immár a harmadik éjszakát tölti a szabad ég alatt.

A külföldi segélyszállítmányok kedden tovább áramlottak a katasztrófa sújtotta térségbe. Az indonéz kormány vasárnap kért segítséget a nemzetközi közösségtől a természeti csapás okozta súlyos károk enyhítéséhez, a lakosság ellátásához. Egy vezető ENSZ-tisztviselő szerint a segélyek mennyisége jelentős, ám sok rászorulónak nehéz eljuttatni a segítséget, elsősorban a túlzsúfolt utak miatt.

Az ENSZ Segélyügyi Koordinációs Irodájának vezetője szerint készek 10 ezer sátrat a helyszínre szállítani, ám ennél sokkal többre lesz szükség. Szerinte a legfontosabb, hogy három napon belül a térségbe juttassanak három százágyas tábori kórházat, főleg ortopédkezeléshez szükséges felszereléssel és orvosokkal, generátorokkal, és menedékhelyekkel. A helyi kórházak ugyanis nem bírnak a hatalmas számú sérülttel, sokakat az utcán kénytelenek kezelni.

A mentés munkálatokat és a földönfutóvá lett emberek sorsát az időjárás is nehezíti: a térséget heves esők áztatják.

MTI/[origo]