Több mint 3000 halott a jávai földrengésben

Vágólapra másolva!
Több mint 3000 ember vesztette életét az indonéziai Jávát szombatra virradóra sújtó nagy erejű földrengésben. A sérültek száma több ezer. A Richter-skála szerinti 6,2-es fokozatú rengés epicentruma Yogyakartától 25 kilométerre délre a tenger alatt volt, szökőár ugyanakkor nem alakult ki. Magyar mentőcsoportok is helyszínre tartanak.
Vágólapra másolva!

Több mint 3000 halottja van az indonéziai Jáva szigetét szombat hajnalban megrázó, 6,2-es erősségű fölrengésnek - a szociális ügyek minisztériuma szerint. A helyi vöröskereszt egyelőre 1400 halottról tud. A sebesültek száma több ezerre tehető. A rengés epicentruma a turisták által igen kedvelt, egykori királyi várostól, Yogyakartától 25 kilométerrel délre, a tengerfenék alatt volt. A hatóságok szerint a földmozgást nem követte szökőár, ugyanakkor több ezren hagyták el otthonaikat cunamitól tartva.

A körzetben sok ház összedőlt, megszűnt az áram-, illetve a telefonszolgáltatás. Használhatatlanná vált a reptér: a kifutópálya megrepedezett, a reptéri épület teteje beszakadt. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök mozgósította a katonaságot, hogy segédkezzenek a mentésben. Feltehetően ezrek rekedtek az összedőlt épületek alatt. Az egészségügyi illetékesek a halottak számának további növekedését jósolják, mivel a kórházakban sokan fekszenek súlyos állapotban.

"Leestem az ágyamról"

A földmozgás helyi idő szerint reggel hat előtt pár perccel történtek. Az amerikai geológiai felügyelet szerint Yogyakartától 25 kilométerre délre. A turisták által igen kedvelt egykori királyi székhely 440 kilométerre délre fekszik a Jakartától, Indonézia fővárosától. A földrengés miatt összedőlt a helyi repülőtér egyik várócsarnoka is.

"A földrengés nagyon erősnek tűnt, erősebbnek, mint, amit a helyiek életükben valaha is éreztek " - idézte a BBC Brook Weisman-Ross katasztrófaügyi koordinátort. "Leestem az ágyamról is... A bútorok felborultak, miközben betondarabok potyogtak hotelszobám mennyezetéből, az emberek meg nagy pánik közepette, pizsamában menekültek". A Plan International gyermekjótékonysági szervezet munkatársa szerint számos kisebb, és öregebb épület omlott össze, a városban hatalmas károk keletkeztek. Ugyancsak károkról érkezett jelentés a közeli Soloból és Bantulból.

Az áldozatok száma egyre csak emelkedik, miközben egy helyi rádió szerint nincs elég orvos, hogy kezeljék a sok ezer sérültet, akiket - mentőautók híján - buszokkal, teherautókkal szállítanak a kórházakba. "A többség a fején sérült meg. A halottak és sérültek áradata nem csitul. Egyre csak többen lesznek" - idézte a Reuters Subandit, a yogyakartai Bethesda kórház hullaházának munkatársát. A férfi szerint az utórengések miatt kivitték a sérülteket és a betegeket a szabadba.

Az otthonaikból elmenekült emberek kórházakban, mecsetekben és templomokban keresnek menedéket.

Aktív a vulkán is

Yogjakartától nem messze található a Merapi vulkán, amelyet az elmúlt hetekben minden korábbinál aktívabb működés jellemzett. Földrengéskutatók szerint a szombat reggeli földmozgás tektonikus jellegű volt, s azt nem a vulkán fokozott aktivitása váltotta ki. Jelentések szerint ugyanakkor a vulkán egyre aktívabb.

Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete az MTI-nek elmondta: nagyon csekély a valószínűsége, hogy magyar áldozat lenne, mivel sem egyénileg, sem csoporttal érkezett magyar turistákról nincs tudomásuk, akik a földmozgás helyszínén, Yogyakartától délre tartózkodnának.

Magyar mentőcsoport is elindult szombat délután a földrengés sújtotta indonéziai Jáva szigetére, miután Magyarország felajánlotta segítségét. A Baptista Szeretetszolgálat koordinálásával két mentőcsoport fog segítséget nyújtani a helyszínen a bajba jutottaknak, az egyik csoport már a térségben tartózkodik egy korábbi, Nias szigetén történt földrengés miatt.

MTI/[origo]