Kostunica elégedetlen a bécsi tárgyalások menetével

Vágólapra másolva!
Elégedetlen a Bécsben folyó szerb-albán tárgyalások eddigi menetével Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnök, aki ebbéli kifogásait hétfőn Belgrádban tolmácsolta Martti Ahtisaarinak, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottjának.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Boris Tadic és Vojislav Kostunica

Kostunica és Ahtisaari belgrádi megbeszéléseiről a szerbiai miniszterelnöki hivatal adott ki tájékoztatót. Kostunica azt firtatta tárgyalópartnerétől, hogy miként várható el siker a tartomány jogállását érintő, sokkal nehezebb kérdésekben, ha a bécsi tárgyalásokon az összehasonlíthatatlanul könnyebb problémák rendezésében sincs előrehaladás. A szerb miniszterelnök szerint Koszovóban az ENSZ-normák teljesítésében sem történt előrelépés, mi több, az elmúlt hetek-hónapok bővelkedtek az emberijog-sértésekben és a szerbek elleni erőszakcselekményekben. Ahtisaari bemutatta Kostunicának azt a programot, amely az elkövetkező két hónapban felgyorsíthatná a bécsi tárgyalásokat.

Forrás: MTI
Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja

A Koszovó jövőbeni jogállásának meghatározását célzó bécsi tárgyalások eddigi négy fordulóján csak a hatalmi szervek decentralizációjáról és az önkormányzati rendszer átalakításáról volt szó, de mindeddig abban sem sikerült kiegyezni, hogy hány új önkormányzat alakuljon, hogyan és hol. A kudarc láttán Belgrád a múlt héten azt javasolta, hogy Bécsben azonnal kezdődjenek tárgyalások kifejezetten a tartomány státusáról, de Ahtisaari hivatalából egyelőre nem érkezett válasz.

Hétfőn Pristinában tárgyalt a koszovói albán vezetőkkel Ahtisaari amerikai helyettese, Frank Wisner. A diplomata megismételte Washington álláspontját, amely szerint Koszovó jogállását még az idén meg kell határozni, időközben pedig rendezni kell a kisebbségeket érintő problémákat.