Nem kér az orosz urándúsításból Irán

Vágólapra másolva!
Lekerült a napirendről az az orosz javaslat, hogy az iráni atomerőművek számára Oroszországban dúsítsanak uránt - jelentette be az iráni külügyminisztérium. Moszkva korábban azt kezdeményezte, hogy Oroszországban dúsítsák az iráni uránt, ennek feltétele azt lett volna, hogy az ázsiai ország felfüggeszt minden urániumdúsítási tevékenységet.
Vágólapra másolva!

Végleg lekerült a napirendről az a moszkvai javaslat, hogy Irán atomerőművei számára Oroszországban dúsítsanak urániumot - jelentette ki az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap. Hamid Reza Aszefi hozzátette: Irán sohasem fog engedelmeskedni egy olyan, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott döntésnek, amely urándúsításának a felfüggesztésére szólítaná fel Teheránt.

Moszkva korábban azt kezdeményezte, hogy Oroszországban dúsítsák az iráni uránt, de ennek az a feltétele, hogy az ázsiai ország felfüggeszti minden urániumdúsítási tevékenységét. Teherán szerint azonban Iránnak kutatási célokból jogában áll az urándúsítás.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter a sajtótájékoztatón azt vetette fel: Irán kiléphet az atomsorompó-szerződésből ha nem illeti meg az a jog, hogy biztosítsa saját nukleáris energiáját. A szóvivő hozzátette: ez a kérdés még nincs egyelőre napirenden, Teherán bevárja hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését az iráni olajdossziét illetően.