Ismertetik az új jelentést az iráni atomprogramról

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ülése, amelyen ismertetik az iráni atomprogramról szóló legfrissebb jelentést, és döntenek arról, az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják-e az ügyét. A NAÜ vezetője a tárgyalások folytatását szorgalmazza, az Egyesült Államok azonban "fájdalmas következményekkel" fenyegeti a nyugati hatalmakkal dacoló Teheránt.
Vágólapra másolva!

Az ügy komoly befolyással bír a világbékére - nyilatkozta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ülésének kezdete előtt a szervezet elnöke, Mohamed el Baradei. Az ENSZ égisze alatt működő szervezet bécsi találkozóján ismertetik az elnök jelentését az iráni atomprogramról. Az ülés több napig is eltart, és várhatóan csak később döntenek arról, milyen lépéseket javasolnak.

A NAÜ vezetője felszólította aIránt és a nyugati hatalmakat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Mohamed el Baradei közölte, bízik abban, hogy a következő egy hét során sikerül valamilyen megállapodásra jutni Teherán urándúsítási folyamatáról.

A nyugati hatalmak azt mondják, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésére törekszik, és ennek megállítása érdekében ügyével az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell foglalkoznia. A BT felszólíthatja Teheránt az urándúsítási eljárás leállítására, illetve szankciókat is kiszabhat, igaz, erre kevés az esély, a tanácsban állandó tagként helyet foglaló Kína és Ororszország ugyanis valószínűleg nem adná áldását a büntetőintézkedésekre.

Irán ugyanakkor állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, és közölte, hogy ha a BT elé viszik az ügyet, akkor folytatni fogja az urándúsítási eljárást. Ennek az eljárásnak a révén olyan anyagot nyerhetnek, amelyet polgári célú atomreaktorhoz és atomfegyverhez egyaránt fel lehet használni.

A dacos iráni nyilatkozatokat nem hagyta válasz nélkül az Egyesült Államok. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet szerint rá kell ébreszteni Iránt, hogy ha folytatja politikáját, akkor annak "fájdalmas következményei" lesznek.