Máris megsértették a tűzszünetet

Vágólapra másolva!
Alig egy órával azután, hogy az izraeli kormányfő és a palesztin elnök aláírta a tűzszüneti megállapodást, a gázai övezetből kilőtt rakéták csapódtak be dél-izraeli területen. Az akciót a palesztin területeken kormányzó Hamász iszlámista mozgalom fegyveres szárnya és az Iszlám Dzsihád vállalta.
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetből kilőtt rakéták csapódtak be dél-izraeli területen az izraeli rádió jelentése szerint vasárnap reggel, egy órával azután, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök éjjeli megállapodása után hajnalban tűzszünet lépett életbe. A rádió értesülése szerint két Kasszám-rakéta csapódott be a Negev-sivatagban, Szderót dél-izraeli város térségében. A támadásban nem sérült meg senki. Az akciót a palesztin területeken kormányzó Hamász iszlámista mozgalom fegyveres szárnya és az Iszlám Dzsihád vállalta. Indoklásuk szerint Izrael nem vonta ki erőit maradéktalanul a Gázai övezetből.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombat éjjel telefonon beszélt Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel, és közölte vele, hogy megállapodásra jutott az összes palesztin csoporttal az erőszak leállításáról a Gázai övezetben. A palesztin elnök arra kérte az izraeli kormányfőt, hogy cserében Izrael állítsa le hadműveleteit a Gázai övezetben, és vonja ki onnan csapatait, amibe Olmert hírek szerint beleegyezett. A Jerusalem Post című lap internetes kiadásában előzőleg azt írta, két palesztin szervezet, az Iszlám Dzsihád és az Abbász vezette mérsékelt Fatahhoz tartozó egyik szélsőséges csoport, az Abu Reis vasárnap hajnalban közölte, nem tartják kötelezőnek magukra nézve a tűzszünetet, amelynek részleteit még tavaly dolgozták ki Kairóban.

Gázi Hamed, a Hamász szóvivője az izraeli rádióban azt mondta, minden palesztin szervezet aláírta a tűzszüneti megállapodást, ezért mindent meg is kell tenniük, hogy betartassák azt. Mint fogalmazott, a Hamásznak, a Fatahnak, az Iszlám Dzsihádnak, valamint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért mozgalmaknak meg kell vitatniuk a tűzszünet mindennemű megsértését. Amír Perec izraeli védelmi miniszter közleményben tudatta, Izrael folytatja a katonai műveleteket a Gázai övezetben, ha Abbász elnök és a tűzszünetet aláíró palesztin szervezetek nem képesek érvényt szerezni a megállapodásnak.