Elhalászná Irán az iraki demokráciát Bush elől

Vágólapra másolva!
Nem várja meg Irán, hogy a Nyugattól kapjon meghívót az iraki rendezéshez. Hétvégére saját szakállára szervezett csúcstalálkozót Irakkal és Szíriával Teheránba, miközben George Bush és csapata még csak tanakodik azon, hogy a két szomszédot is bevonják-e a stabilizációba. A regionális együttműködés bátorításának már eredménye is van: Irak és Szíria 24 év után felvette a diplomáciai kapcsolatot. A két állam együttműködésétől sokan azt várják, hogy akár felére csökkenti a terrorcselekmények számát Irakban.
Vágólapra másolva!

Hétvégére tanácskozásra hívta iraki és szíriai kollégáját Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök. A Teheránba összehívott csúcstalálkozón az iraki biztonsági helyzetet vitatják meg a vezető politikusok. Irán a lépéssel azt igyekszik bizonyítani, hogy nem az a különc gazember, ahogy nyugaton beállítják, hanem igenis felelősségteljes regionális partner, egyúttal Szíriát is arra bátorítja, hogy javítsa kapcsolatait Irakkal - írja a Guardian.

Ennek már eredménye is van, ugyanis nem sokkal a csúcstalálkozó bejelentése előtt kiderült: Irak és Szíria helyreállítja az 1982-ben (amikor Szaddám Huszein megtámadta Iránt) megszakadt diplomáciai kapcsolatait. Iraki bejelentés szerint a két ország külügyminiszterei megállapodtak abban is, hogy együttműködnek biztonsági téren. Ez többek között azt jelentheti, hogy csökken a Szíriából Irakba beáramló szélsőséges fegyveresek száma. Amerikai becslések szerint havonta 70-100 fegyveres érkezik a szír határon át Irakba. William Caldwell tábornok, iraki katonai szóvivő szerint idén eddig 425 külföldi harcost öltek meg, és 670-et fogtak el az amerikaiak. Húsz százalékuk szíriai, 20 százalékuk egyiptomi, a maradék pedig főleg Szudánból és Szaúd-Arábiából való.

Irak azt vártja, hogy a szírekkel való együttműködés jelentősen javít a biztonsági helyzeten. Khaszro Goran moszuli kormányzó szerint Szíria, ha akarja, gátat szabhat a harcosok beáramlásának. A Guardian által idézett iraki politikus a Törökországban aktív, de többnyire Szíriában rejtőző kurd szélsőséges csoport, a PKK példáját hozta fel, amely ellen pár éve komolyan felléptek a szíriai hatóságok. Szerinte ez segített a törököknek abban, hogy elfogják a kurdok vezérét, Abdullah Öcalant. "Adtak 24 órát a kurd vezetőknek, hogy elhagyják az országot, és azok el is mentek... Nem remélem, hogy Irakban ez véget vet a terrorizmusnak, de a felére csökken majd" - állítja a kormányzó.

Irán kezdeményezése ugyanakkor elébe megy az amerikai terveknek. A november eleji időközi választásokon főként iraki politikájának kudarca miatt jelentős vereséget szenvedett George Bush és pártja éppen ennek a politikának a megújításán dolgozik. Az Iraqi Study Group új irányokat kijelölő tanulmányában - a kiszivárgott értesülések szerint - egyebek mellett az is szerepel, hogy elősegítsék a helyzet regionális megoldását, Irán és Szíria esetleges bevonásával a rendezésbe. Múlt heti beszédében Tony Blair brit kormányfő is tett erre utalást.

Kérdés azonban, mit szól George Bush - akinek várhatóan majd csak év vége környékén mutatják be az új politikára vonatkozó javaslatokat - ahhoz, hogy Irán nem várta meg, amíg meghívják, hanem saját szakállára kezdeményezte a párbeszédet a szomszédok között.