Ankara segítene az iraki rendőrök és katonák kiképzésében

Vágólapra másolva!
Törökország kész segítséget nyújtani az iraki rendőrök és katonák kiképzésében, hogy ezzel is hozzájáruljon a szomszédos ország stabilitásának megteremtéséhez - közölte Recep Tayyip Erdogan török kormányfő csütörtökön Ankarában azt követően, hogy iraki kollégájával tárgyalt.
Vágólapra másolva!

A kiképzést tekintve a hadsereg, és a rendőrség kötelékein belül is mindenfajta segítségre készek vagyunk - közölte a török miniszterelnök Núri al-Málikival tartott közös sajtótájékoztatóján. Irak nem képes a békét megteremteni addig, amíg nem szabadul meg a "külföldi beavatkozástól": harcosok jutnak be Irakba tovább szítva a halálos áldozatokat követelő felkelést - hangoztatta az iraki miniszterelnök.

Máliki annak a véleményének adott hangot, hogy nem várható jelentősebb elmozdulás az Egyesült Államok Irak-politikájában a törvényhozási választások nyomán, de "a demokraták győzelmének fényében elképzelhető néhány taktikai változás. Mindenesetre szövetségesek és partnerek vagyunk és tovább folytatjuk a közös munkát" - tette hozzá.

Erdogan sürgette, hogy a szomszédos országban vonják be a hatalomba az olajban gazdag észak-iraki régióban élő összes kisebbséget, hogy így akadályozzák meg az iraki-török határ mentén egy esetleges független kurd állam létrejöttét.