Vádalkut kötött a civileket gyilkoló amerikai katona

Vágólapra másolva!
Bűnösnek vallotta magát szerdán egy amerikai katona, akit négy társával együtt egy 14 éves iraki lány megerőszakolásával, meggyilkolásával és családtagjainak megölésével vádolnak - közölte a katona ügyvédje.
Vágólapra másolva!

David Sheldon elmondta, hogy védence, James P. Barker elfogadta a vádalkut annak érdekében, hogy elkerülje a halálbüntetést, és hajlandó társai ellen is tanúvallomást tenni. Az idén márciusban, a Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában elkövetett szóban forgó bűncselekmény az egyik legkegyetlenebb civilek elleni támadás volt az Irakban állomásozó amerikai katonák részéről. A vádirat szerint a katonák megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd felgyújtották a holttestet, hogy eltűntessék a nyomokat. Ezt követően megölték a lány szüleit és 6 éves húgát.

A 101. légideszant-hadosztályban szolgálatot teljesítő Barker mellett további három katona került haditörvényszék elé a bűntény elkövetésének gyanúja miatt: Jesse V. Spielman, Bryan Howard és Paul Cortez, aki várhatóan decemberben köt majd vádalkut. A csoport feltételezett főkolomposát, Steve Greent "személyiségi zavarok" miatt menesztették a hadseregből még mielőtt az ügy napvilágra került, így ellene szövetségi bíróság emelt vádat és a múlt héten ártatlannak vallotta magát.

A 101. légideszant-hadosztály négy másik katonájának is haditörvényszék elé kell állnia. Ebben az ügyben azzal vádolják a katonákat, hogy iraki foglyokat gyilkoltak meg egy Szamarra melletti al-Kaida központ elleni rajtaütés során.