Iraki leleplezés miatt indul per újságírók ellen

Vágólapra másolva!
Államtitkok megsértése miatt indul per három dán újságíró ellen, mert 2004-ben cikksorozatot közöltek a dán titkosszolgálat jelentéseire hivatkozva, amelyekből kiderült, hogy nincs bizonyíték az iraki tömegpusztító fegyverek létezésére. A velük összejátszó titkosszolgát tavaly elítélték.
Vágólapra másolva!

Szaddám Huszein egykori iraki diktátor feltételezett fegyverprogramjairól szóló titkos jelentések kiszivárogtatása miatt bírósági eljárás kezdődött hétfőn Dánia egyik legnagyobb újságjának főszerkesztője és két riportere ellen. Niels Lundét, a Berlingske Tidende című konzervatív dán napilap vezető szerkesztőjét és két újságíróját, Michael Bjerrét, valamint Jesper Larsent azzal vádolják, hogy bizalmas kormánydokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amiért akár kétévi börtönbüntetéssel is sújthatják őket.

Bjerre és Larsen 2004 februárjában és márciusában közölt cikksorozatot, amelyet a dán titkosszolgálat jelentéseire alapoztak. A dokumentumokban az állt, hogy nincs bizonyíték az iraki tömegpusztító fegyverek létezésére. Az Egyesült Államok 2003-ban éppen a tiltott fegyverekre hivatkozva támadta meg Irakot. Niels Lunde korábban azt állította, hogy a lap helyesen járt el a dokumentumok közlésével. A perbe fogottak védelmében részt vesz két egykori dán külügyminiszter, valamint Aiden White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség (NÚSZ) vezetője is.

Frank Grevilt, a dán titkosszolgálat egykori munkatársát tavaly ítélte el egy bíróság, amiért az iraki tömegpusztító fegyverek létezését cáfoló dokumentumokat az újságírók rendelkezésére bocsátotta. Perében azt állította, hogy tettével a közérdeket szolgálta.

Dánia jelenleg 410 katonát állomásoztat Irakban az Egyesült Államok vezette koalíció részeként.