Iraknak nem voltak tömegpusztító fegyverei

Vágólapra másolva!
Nem voltak Iraknak tömegpusztító és vegyi fegyverei az amerikai invázió előtt. Egy amerikai bizottság, amely Irakban kutatott a fegyverek után, szerdán tette közzé jelentését. Charles Duelfer, a bizottság vezetője szerint Szaddám csak szeretett volna ilyen fegyvereket, de nem voltak konkrét tervei a gyártásukra. A Bush-kormányzat elsősorban a tömegpusztító fegyverek jelentette veszélyre hivatkozva indította meg az iraki háborút.
Vágólapra másolva!

Iraknak nem voltak vegyi fegyverei az amerikai invázió előtt egy hivatalos amerikai vizsgálat megállapítása szerint. A Charles Duelfer vezette Iraki Vizsgálati Csoport mintegy ezeroldalas jelentése szerint még csak konkrét tervek sem voltak tömegpusztító fegyverek gyártására.

A bagdadai rezsim gyakorlatilag valamennyi vegyi és biológiai fegyverét megsemmisítette 1991-ben. Szaddám Huszein ugyan hitt fegyverei elrettentő erejében, de mégis lemondott róluk a szankciók feloldásának a reményében - állapítja meg a jelentést, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra. A The Washington Post aznap ismertette a tartalmát.

A jelnetést készítő 1500 embert foglalkoztató csoport 2003 áprilisában látott munkának, minden zugot átkutatott és mindenkit kihallatott, akitől csak információt remélhetett, de nem talált tiltott fegyvereket. George Bush kormánya mindenekelőtt a tömegpusztító fegyverek jelentette veszéllyel indokolta a bagdadi rezsim elleni inváziót. A jelentés rosszkor jön számára, mivel az iraki háború a választási kampány fő témája.

Bush elnök a lapban közöltekre úgy reagált, hogy megvolt az esélye annak, hogy Szaddám terrorcsoportoknak juttat vegyi fegyvereket. "Ez olyan kockázat volt, amelyet nem engedhettünk meg magunknak" - mondta Bush egy pennsylvaniai választási gyűlésen. George Bush kormánya mindenekelőtt a tömegpusztító fegyverek jelentette veszéllyel indokolta az Irak elleni inváziót.

Szintén védelmébe vette a háborút Jack Straw brit külügyminiszter. A Bagdadban tartózkodó Straw újságírók előtt kifejtette: ha Szaddámot hatalmon hagyják, megépítette volna saját vegyi fegyvereit.

Duelfert a nap folyamán meghallgatta a szenátus katonai bizottsága.

MTI/[origo]