Rumsfeld távozása nem érinti NATO-t

Vágólapra másolva!
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter távozása nem lesz hatással a NATO politikájára - közölte pénteken Tallinnban Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

"Semmilyen változás sem lesz az Egyesült Államok és a NATO viszonyában" - mondta de Hoop Scheffer újságíróknak az észt fővárosban. Észt vezetőkkel folytatott megbeszélése után a NATO-főtitkár leszögezte, hogy a NATO bővítése stabilitást biztosít a lehetséges új tagok számára, és Oroszországnak nem kell tartania egy ilyen bővítéstől. "A NATO minden korábbinál több biztonságot, stabilitást és demokráciát hozott Oroszország határaihoz" - tette hozzá de Hoop Scheffer.

Oroszország igen rosszul fogadta, amikor a három balti állam - Észtország, Lettország és Litvánia - 2004-ben a szövetség tagja lett, és nem rejti véka alá a NATO, valamint Grúzia és Ukrajna közötti szorosabb párbeszéd miatti aggodalmát sem.

A NATO-főtitkár a Lettországban november 28-89-én tartandó csúcstalálkozó előkészítésére utazott Vilniusba és Tallinnba. A rigai NATO-csúcs lesz az első, amelyet egy volt szovjetköztársaságban tartanak. Jaap de Hoop Scheffer leszögezte: a rigai csúcstalálkozón nem lesz döntés az esetleges bővítésről, ugyanakkor bátorító jelzést adnak a balkáni államoknak, Ukrajnának és Grúziának.

Az atlanti szövetség főtitkára szerint a Moszkva és Tbiliszi közötti feszült viszonyt intenzív párbeszéddel lehet megoldani. Hozzátette: kívánatos, hogy mind Oroszország, mind Grúzia csökkentse a feszültséget.

Jaap de Hoop Scheffer elismerte, hogy a NATO és Oroszország között vannak nézeteltérések, és hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a bizalmat ezek megoldásához.