Elsüllyesztették a tamil tigrisek 22 naszádját

Vágólapra másolva!
A Srí Lanka-i kormányerők szeparatista tamilok 22 naszádját süllyesztették el csütörtökön egy tengeri ütközetben - jelentette be egy katonai szóvivő Colombóban.
Vágólapra másolva!

A tamilok megpróbáltak elsüllyeszteni egy személyszállító hajót, és emiatt tört ki az ütközet. A haditengerészet elsüllyesztett nyolc naszádot, a helyszínre hívott harci repülőgépek és helikopterek további 14-et. Volt köztük olyan is, amelyet robbanóanyaggal rakodtak meg, és öngyilkos merényletre szántak. Odaveszett egy hadihajó is - mondta a szóvivő. A "tigrisek" szerint az incidens máshogy játszódott le: a hajóik rutin gyakorlaton voltak, amikor megtámadták őket a kormányerők - állították.

A colombói kormány szóvivője csütörtökön sajnálatát fejezte ki azért, hogy az előző napon a hadsereg tüzérsége szétlőtt egy iskolát a szakadár területen, és "nagyon sok" civilt megölt. Az európai tűzszüneti megfigyelők 23 holttestet találtak a romok között, és 137 sérültről tudnak, akit kórházba kellett vinni. A kormányszóvivő sajnálatosnak nevezte az "epizódot", de kijelentette, hogy "a nemzetbiztonság mindenek fölött áll". Az európai megfigyelők szerint az áldozatok főként nők, gyerekek és öregek voltak, s a környéken nem találták nyomát a gerillák semmiféle harci létesítményének.

Az ENSZ a Srí Lanka-i képviseletén keresztül "a lehető legkeményebb szavakkal" elítélte az iskola ágyúzását. A védtelen civil menekültek ágyúzása igazolhatatlan, és megsérti a legalapvetőbb humanitárius normákat - hangzik a Colombóban kiadott közlemény.