Tengeri csatát vívtak a tamil lázadók

Vágólapra másolva!
Tengeri csatát vívtak egymással pénteken a Srí Lanka-i haditengerészet katonái és a tamil lázadók: az összecsapásban legalább húsz szakadár életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Az ütközet a Jaffna-felszigetnél, Nagarkovil város partjainál bontakozott ki. A haditengerészet egyik parancsnoka, Dassanayake úgy fogalmazott, hogy "tengeri csatát" vívnak. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezet 12 hajót vetett be, közöttük három "öngyilkos merénylő vezette hajót" is.

"Sikerült megsemmisíteni két hajójukat. A harc folytatódik, üldözőbe vettük őket" - mondta a parancsnok. A Srí Lanka-i védelmi minisztérium szóvivője szerint a lázadók támadták meg a haditengerészet hajóit. Megerősítette, hogy a másfél órás ütközetben a tamilok elvesztették két hajójukat, de a többi egérutat nyert.

Az LTTE a világ legnagyobb nem állami hadiflottájával rendelkezik. A "tengeri tigrisek" mintegy négyezer harcosból álló kétéltű csoportosulás, amely szervezetileg több alcsoportból áll. A legmodernebb haditechnikával rendelkeznek: gyorstüzelő ágyúkkal, gránátvetőkkel, kisméretű sorozatvetőkkel, japán gyártmányú híradó berendezésekkel, német gyártmányú optikai eszközökkel. Műhelyeikben gyártanak úszó és fenékaknákat és víz alatti robbanószerkezeteket is.