Számos áldozata van a dárfúri lovas milíciák támadásainak

Vágólapra másolva!
Legkevesebb hatvanhárom halálos áldozatot szedtek a menekültek soraiból a dárfúri arab lovas milíciák legújabb támadásai az ENSZ szerint, egy felkelőcsoport pedig pénteken azzal vádolta a kormányt, hogy ismét mozgósítja a dzsandzsavíd néven ismert fegyveres alakulatokat.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ és a Nemzeti Megváltási Front (NRF) felkelőszervezet szerint a négy nyugat-dárfúri menekülttábor elleni támadások áldozatainak jelentős része gyerek. A sokszor megsértett dárfúri tűzszünetet felügyelni hivatott Afrikai Unió (AU) katonái ennél is több, 92 halálos áldozatról számoltak be.

A szudáni kormány elutasította ezeket a beszámolókat. Vitatta az NRF állítását is, miszerint a csádi határ térségében elszenvedett két katonai veresége miatt ismét mozgósítja a hozzá hű szudáni arab lovas milíciákat, amelyeket pedig le kellene fegyvereznie. Szintén visszautasította az AU arról szóló jelentését, hogy a szudáni légierő rendszeresen támadásokat hajt végre a csádi határ térségében fekvő Tine város közelében. A harci gépek bevetése egy ENSZ-határozat megsértését jelentené.

Szakértők becslése szerint a nyugat-szudáni tartományban három és fél éve tartó harcoknak mintegy kétszázezer halálos áldozata van, a menekültek száma pedig 2,5 millió körüli.

Az elnök, Omar Haszan el-Besir a kétszázezres adatot is tévesnek tartja, szerinte legfeljebb tízezerre tehető az áldozatok száma. Az államfő ismételten elutasította az ENSZ kezdeményezését, hogy a világszervezet békefenntartókat küldhessen a térségbe. A kartúmi kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló Kína csütörtökön kompromisszumkészségre hívta fel a szudáni vezetést.