Felmentették a Mohamed-karikatúrák közlőit

Vágólapra másolva!
Hiába perelték be az iszlám vallás és prófétája megsértése miatt dániai muzulmán szervezetek, a bíróság első fokon felmentette annak a dán lapnak a vezetőit, amelynek mohamedes karikatúrái az egész iszlám világot felháborították. A bíróság szerint a rajzok nem voltak sértőek, bár valóban "megsérthettek egyes muzulmánokat".
Vágólapra másolva!

Az aarhusi városi bíróság első fokon felmentette a Jyllands-Posten című dán napilap vezetőit csütörtökön. A lap 2005 szeptemberében közölt karikatúrákat Mohamed prófétáról, amivel az egész iszlám világ haragját és tiltakozását vonta magára. A bíróság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy "a rajzok nem voltak sértőek, és nem volt céljuk a muzulmánok lealacsonyítása, még akkor sem, ha a kísérő szöveget a megvetésre és a kigúnyolásra való felhívásként lehetett értelmezni." A bíró ugyanakkor nem zárta ki, hogy a rajzok "megsérthettek egyes muzulmánokat".

A lap főszerkesztője, Cartsen Juste és a kulturális rovat vezetője, Flemming Rose ellen hét dániai muzulmán szervezet indított pert márciusban. Szerintük a rajzok és a szövegek sértették az iszlámot, annak prófétáját és a hívő muzulmánokat, mert a Mohamedet "harciasnak és bűnösnek állították be, és egyértelmű kapcsolatot állítottak fel Mohamed, a háború és a terrorizmus között."

A pert azt követően indították, hogy előbb a tartományi, majd a dán főügyész is elutasította a muzulmán szervezetek keresetét, amelyet arra hivatkozva adtak be, hogy a lap megsértette az istenkáromlásról, valamint a rasszizmusról szóló törvényt.

A Mohamed-karikatúrák idén januárban és februárban elején okoztak világméretű felháborodást az iszlám közösségben, amikor több európai lap átvette a Jyllands-Postenben megjelent rajzokat. A tüntetések nyomán elszabaduló erőszaknak halálos áldozatai is voltak, és több európai állam iszlám országbeli nagykövetségét felgyújtották.