Szöul is megerősítette a phenjani atomrobbantást

Vágólapra másolva!
Dél-koreai vizsgálatok is alátámasztják, hogy Észak-Korea valóban atomrobbantást hajtott végre október 9-én. A szöuli kormányzat svéd kölcsönberendezéssel vizsgálódott, és jutott erre a következtetésre.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai hatóságok szerdán bejelentették, hogy az észak-koreai kísérleti atomrobbantás bejelentése után radioaktivitást észleltek, ezzel alátámasztották az atomrobbantásról szóló phenjani bejelentés hitelességét. A tudományos és technológiaügyi minisztérium közleménye szerint a szöuli kormány "hivatalosan megerősíti, hogy Észak-Korea föld alatti atomrobbantást hajtott végre október 9-én". "Saját mintákban kísérleti atomrobbantással kapcsolatos radioaktív anyagot (xenont) figyeltek meg" - tudatták.

Dél-Korea előzőleg Svédországtól kölcsönzött modern berendezést, hogy megállapítsa, valóban végrehajtott-e nukleáris kísérletet Észak-Korea. Az atomrobbantásról szóló bejelentést korábban az Egyesült Államok vizsgálatai is megerősítették.

Dél-Korea szerdán bejelentette, hogy munkacsoportot hozott létre annak vizsgálatára, hogyan alkalmazzák az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókat. A testület kedden tartotta első ülését - közölte Li Kju Hjung külügyminiszter-helyettes. Az október 14-én a kísérleti atomrobbantás miatt elfogadott ENSZ biztonsági tanácsi határozat felszólítja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki tervet az abban foglalt szankciók alkalmazására. Az erről szóló jelentést a határozat elfogadása után 30 napon belül kell benyújtani a világszervezet szankcióbizottságának.