Japán rombolók ellenőriznék a koreai hajókat

Vágólapra másolva!
A japán kormány hadihajókat telepítene a szigetország és a Koreai félsziget közötti tengerekre, hogy ellenőrizze az Észak-Koreába tartó hajókat. A lépést az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata teszi lehetővé, amely Észak-Korea kísérleti atomrobbantására válaszul minden államot feljogosított a kommunista országba tartó, vagy onnan induló szállítmányok átkutatására.
Vágólapra másolva!

A japán kormány tervbe vette, hogy ellenőrizni fogja a szigetország nyugati és déli partjai közelében elhaladó, Észak-Koreába tartó hajókat. A megfigyelésre rombolókat telepítenének a Japán nyugati partjai és Dél-Korea között lévő Cusima-szorosba, valamint az Okinava szigetétől északnyugatra elterülő vizekre, emellett a levegőből is ellenőriznék a két területet.

Az ellenőrzést az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata teszi lehetővé, amelyet az október 9-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantásra válaszul adtak ki. Ez kimondta, hogy minden állam megállíthatja az Észak-Koreába tartó, vagy onnan induló szállítmányokat, hogy ellenőrizze, nem tartalmaznak-e tömegpusztító fegyvereket vagy ilyen fegyverek előállításához szükséges anyagokat. Az ellenőrzésben való japán részvétel mértéke ugyanakkor részben függ az ország 1947-ben elfogadott, a katonaságra nézve korlátozásokat tartalmazó békealkotmányától is.

Közben japán hírügynökségi források ismét megerősítették, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető nem akarja folytatni a kísérleti robbantásokat. Kim egy kínai államtanácsosnak, Tang Csia-hszüannak kijelentette, hogy apja, az 1994-ben elhunyt Kim Ir Szen politikai végakaratának megfelelően atommentesíteni kívánja a Koreai-félszigetet.