Népirtáson kaptak hajba a franciák és a törökök

Vágólapra másolva!
Az örmény népirtás tagadását szankcionáló törvényt fogadott el a francia parlament alsóháza csütörtökön. A lépés heves reakciókat váltott ki Törökországban, ahol a hivatalos álláspont szerint 1915-ben - amikor másfélmillió örmény veszett oda a kitelepítésekben és pogromokban - nem népirtás történt.
Vágólapra másolva!

Bűncselekménynek nyilvánította a francia parlament csütörtökön a törökországi örmény népirtás tagadását. A törvény értelmében, egy év börtönnel és súlyos pénzbüntetéssel is sújtható az, aki azt állítja, hogy az örmények százezreinek halálával járó, 1915-ben kezdődött esemény nem népirtás volt.

A döntés komoly diplomáciai feszültséget okozott Török- és Franciaország között. Előbbi szerint - amely már hetek óta igyekezett lobbizni a tervezett törvény ellen - annak elfogadásával "komoly csapást" mértek a két ország évszázados kapcsolatára a francia képviselők.

A török hivatalos álláspont szerint 1915-ben - az első világháború alatt - számos keresztény örmény és török vesztette életét, de azt nem lehet népirtásnak tekinteni. Franciaország szerint azonban itt az ideje ennek az álláspontnak a felülbírálására, és ezt Jacques Chirac elnök, illetve Nicolas Sarkozy belügyminiszter is megerősítette nyilatkozataiban.

A törökök azonban azt állítják, hogy míg az EU azért fejt ki nyomást rájuk, hogy biztosítsák a szólásszabadságot, Franciaország úgy tűnik, pont ezzel ellentétes lépést tesz. Szerdán török képviselők bejelentették, hogy olyan törvénytervezetet készítenének, amely büntetné azt, aki tagadja, hogy az 1945-ös algériai francia gyilkosságok népirtás részét képezték. Törökországban olyan vádak is felmerültek, amelyek szerint az örmény diaszpóra és a török uniós csatlakozást ellenzők ezzel az üggyel akarják ellehetetleníteni a törökök belépését.

A törvényt még maga az Európai Bizottság is kritizálta, mondván, annak elfogadása ellentétes a megbékélést célzó párbeszéddel Örményország és Törökország között.

Franciaországnak félmillió örmény származású lakosa van - feltehetően ez a legnagyobb bevándorló közösség Európában.