Nehéz idő vár a francia dohányosokra

Vágólapra másolva!
Franciaországban 2007. február 1-től betiltják a dohányzást a nyilvános helyek többségében, bizonyos üzletek, és a szórakozóhelyek azonban csaknem egy év haladékot kapnak erre - jelentette be Dominique de Villepin francia miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Franciaországban jövő év február elsejétől tilos lesz a rágyújtás a közterületeken, általános-és középiskolákban, boltokban, üzletekben. Közterületnek minősülnek a pályaudvarok, múzeumok, kormányhivatalok és boltok, a tiltás azonban a magánházakra és a települések utcáira nem vonatkozik.

A hagyományosan dohányzó ügyfélkörrel rendelkező vállalkozások - így a dohányboltok, az éttermek, táncos szórakozóhelyek, diszkók majdnem egy év haladékot kapnak a rendelet érvényesítésére, és rájuk csak 2008. január elsejétől vonatkozik a jogszabály.

A rendelet megszegői - magánszemély esetében - 75 euróra (több mint 20 ezer forint) bírságolhatóak. Amennyiben valamely üzleti vállalkozást kapnak rajta a jogszabály figyelmen kívül hagyásán, a büntetés alkalmanként 150 euró (csaknem 41 ezer forint).

Európában Írország volt az első, amely 2004-ben bevezette a nyilvános helyeken való dohányzás tilalmát, s e példát különböző szigorúságú rendeletek követték Svédországban, Skóciában, Norvégiában és Spanyolországban. Belgium, Nagy-Britannia, Észak-Írország és Portugália jövőre tervezi a dohányzás korlátozását.