Független kormányfőre vágynak a csehek

Vágólapra másolva!
Előre hozott választásokat szeretne a csehek kétharmada. A jobbközép kisebbségi kormánya kedden nem kapott bizalmat a parlamentben. A scah törvények szerint előre hozott választást csak három elvetélt kormányalakítási kísérlet után lehet tartani. Václav Klaus államfő szerint a második kormányalakítási próbálkozást néhány hét múlva lehet megtartani.
Vágólapra másolva!

Előre hozott parlamenti választásokat szeretne a csehek kétharmada, míg több mint ötven százalékuk úgy véli, hogy a kormányt a választásokig egy párton kívüli személyiségnek kellene vezetnie - derül ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét szombaton hoznák nyilvánosságra.

Mindez a bizonytalan belpolitikai helyzet következménye. Kedden ugyanis nem kapott bizalmat a Mirek Topolánek vezette polgári demokrata kisebbségi kormány, ami azt jelenti, hogy Csehországnak több mint négy hónappal a júniusi képviselőházi választás után sincs stabil kormánya, parlamenti vezetése, s pillanatnyilag azt sem tudni, hogyan lesz tovább.

Előre hozott választások kiírásához három kormányalakítási kísérlet bukására van szükség. Václav Klaus államfő bejelentette, hogy a második kísérletre csak mintegy két hét múlva, a helyhatósági és a részleges szenátusi választás lebonyolítása után ad megbízatást. A prágai STEM közvélemény-kutató intézet által a hét közepén készített felmérésből az is kiderült, hogy az emberek mintegy kétharmada elégedetlen a jelenlegi belpolitikai helyzettel. Ez lényegében duplája az egy évvel ezelőtti elégedetlenek arányának.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint az lenne a legjobb megoldás, ha az új kormány élére egy párton kívüli, független személyiség kerülne. 38 százalék Jirí Paroubek volt szociáldemokrata miniszterelnököt, míg 30 százalék Mirek Topoláneket, a Polgári Demokratikus Párt vezetőjét szeretné látni ebben a tisztségben.

Csehországnak az 1997-es őszi kormányválság, a Václav Klaus vezette koalíciós kabinet bukása után volt több mint fél évig szakértői kormánya, amelynek élén Josef Tosovsky bankár állt. Az előre hozott választások 1998 júniusában a szociáldemokraták győzelmét hozták. Egy párton kívüli személyiség kormányfővé való kinevezését elsősorban a kisebb pártok hívei támogatják, míg a polgári demokraták és a szociáldemokraták továbbra is inkább saját soraikból szeretnének kormányfőt látni.