Súlyos börtönt kaptak az illegális kínai lapkiadók

Vágólapra másolva!
Súlyos börtönbüntetést kapott az a két újságíró, akik egy kelet-kínai földműveslázadásról írt beszámolót közöltek engedély nélkül megjelentetett lapjukban. A vádlottakat illegális üzleti tevékenységért, zsarolásért és csalásért ítélte tíz és hat év börtönre el a bíróság.
Vágólapra másolva!

Tíz-, illetve hatévi szabadságvesztésre ítéltek Kínában két újságírót egy folyóirat engedély nélküli kiadásáért. Csu Vang-hsziang (Zhu Wangxiang) és Vu Cseng (Wu Zheng) ellen azért indult eljárás, mert cikket közöltek az Új Kínai Ifjúság című, egy kelet-kínai kisvárosban, Lisujban (Lishui) engedély nélkül kiadott lapjukban egy helyi parasztlázadásról. A földművesek májusban, a Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli Lisujban földjeik kisajátítása ellen tiltakozva csaptak össze az ellenük kivezényelt rendőrökkel.

A mind gyakoribb földkisajátítás a falusi elégedetlenség nyílt kitöréseinek legfőbb oka Kínában. A szédületes iramban fejlődő ipari és szolgáltatási szektor területigénye egyre több földdarabot hasít ki a mezőgazdasági termelők családi parcelláiból. A családi kisgazdaságok részint a kisajátítás ténye, részint a hatóságok által megszabott kártérítési összeg alacsony volta ellen tiltakoznak.

A vád szerint a két újságíró illegális üzleti tevékenységet folytatott, 30 ezer jüant fogadott el a lisuji parasztoktól a tudósítás közléséért. Másfelől állítólag megfenyegették a helyi vezetőket, hogy további cikkeket jelentetnek meg az esetről, ha a hatóságok nem engednek a gazdák nagyobb összegű kártérítésre vonatkozó követelésének. A bíróság zsarolásként ítélte meg ezt a fenyegetést, ezért is szabta ki a súlyos büntetést kedden meghozott ítéletében - tájékoztatta a lisuji bíróság egy névtelenül nyilatkozó illetékese külföldi hírügynökségek tudósítóit. Csalás bűntettében is elmarasztalta a bíróság a két kínai hírlapírót, de az nem derül ki a bírósági illetékes tájékoztatójából, hogy miért. Csunak tíz, Vunak hat évet kell börtönben töltenie az ítélet szerint.