Betiltottak egy Észak-Koreát bíráló kínai lapot

Vágólapra másolva!
Betiltottak egy Észak-Koreát bíráló lapot Kínában. A Stratégia és Vezetés egyik elemzésében Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt tette felelőssé a koreai atomválságért. A lap, amely diplomáciai és közgazdaságtani elemzéseket közölt, nyitottsága miatt rendkívül népszerű volt a kínai haladó értelmiségi körökben. Kína és Észak-Korea korábban baráti viszonya jelentősen megromlott a kilencvenes évek során. Ennek ellenére továbbra is Kína az egyetlen, amely befolyásolni képes a világtól teljesen elszigetelődött sztálinista diktatúrát.
Vágólapra másolva!

Betiltottak Kínában egy folyóiratot, mert élesen bíráló cikket közölt Észak-Koreáról - jelezte kedden a kéthavonta megjelent lap egyik, névtelenül nyilatkozó szerkesztője A Stratégia és Vezetés idei negyedik számában közölt írás teljes mértékben Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőre hárította a felelősséget az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi válságért, és elmarasztalóan írt az észak-koreai hatalom "dinasztikus öröklésének rendjéről".

A diplomáciai, közgadasági és belpolitikai kérdésekkel foglalkozó tudományos folyóirat színvonalas, gondolatébresztő, független gondolkodást tükröző írásai miatt népszerű volt a kínai értelmiség körében, és sokan olvasták a határokon túli kínai nyelvű közösségekben is.

Kína és Észak-Korea viszonya igen ellentmondásossá vált az utóbbi évtizedben. Az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háborúban Kína még egyértelműen Phenjan mellett állt, hatalmas katonai erővel támogatta. A kilencvenes évek elejétől azonban egyre inkább tehernek érezte a folyamatos gazdasági támogatásra szoruló baráti államot.

1992-ben fölvette a diplomáciai kapcsolatokat a gazdaságilag sokkal kecsegtetőbb Dél-Koreával. Ez felháborodást váltott ki Phenjanban, és alaposan lehűtötte a kétoldalú viszonyt. Phenjan azonban gazdaságilag és a külpolitikailag erősen rá van utalva Kínára, és - belpolitikai, ideológiai okokból - Peking sem érdekelt a korábbi barátság teljes megszakításában.