Ellenállás nélkül nyomulnak a szomáliai iszlamisták

Vágólapra másolva!
Egyre jobban növelik az ellenőrzésük alá tartozó területek nagyságát az iszlám milicisták Szomáliában. Hétfőre virradóra az ország déli részének utolsó szabad kikötőjét foglalták el - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Elfoglalták az iszlám milicisták Szomália déli részének utolsó olyan kikötőjét is, amit eddig nem az Iszlám Bíróságok (UIC) nevű szervezet ellenőrzött - írja a BBC. A kikötő mindenféle harc nélkül került az iszlamisták kezébe. Több ezren hagyták el a várost az iszlamisták érkezésének hírére, a BBC szerint azonban rengetegen ünnepelték Kismayo utcáin a bevonuló csapatokat. Az átmeneti kormány több száz fős fegyveres egysége elmenekült a városból.

A város elfoglalása után azonban kisebb összetűzés robbant ki. A milicisták tüzet nyitottak az iszlám fennhatóság ellen tüntetőkre, szemtanúk szerint a lövések két gyereket találtak el, egyikük belehalt sebesülésébe.

Az UIC folyamatosan növeli a befolyása alá tartozó területek nagyságát június óta, mikor csapatai megszállták a szomáliai fővárost, Mogadishut. Az iszlamisták terjeszkedése szinte sehol nem ütközik ellenállásba.

Az ország elenyésző részét ellenőrző átmeneti kormány szeptember elején kért regionális békefenntartó csapatokat az Afrikai Uniótól, de az iszlamisták benyomulása a déli kikötőbe azt eredményezheti, hogy a békefenntartók kiszorulnak az országból - írja a BBC. A nemzetközileg elismert kormány és az UIC képviselői a tervek szerint még szeptemberben tárgyalásokat kezdenek Szudánban.