Merkeltől kért igazolást beszédére Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár olvasta a kiszivárgott balatonőszödi Gyurcsány-beszéd teljes szövegét, és megértette igazi üzenetét - jelezte Gyurcsány Ferenc, miután pénteken Berlinben találkozott a német vezetővel.
Vágólapra másolva!

A kiszivárgott balatonőszödi beszéd szóba került Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel német kancellár találkozóján is - derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet Gyurcsány tartott a berlini magyar nagykövetségen. Az épület ablakán egyébként az olvasható: "revolúció". Igaz, ezzel nem a magyarországi tiltakozásokra utalnak, hanem egy 56-os kiállításra hívják fel a figyelmet - jelentette az [origo] munkatársa a helyszínről.

Újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány azt mondta, megkérdezte Merkeltől, ismeri-e a teljes szöveget vagy csak a kiemelt részleteket (a legemlékezetesebbek: "Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon." "Végighazudtuk az elmúlt mésfél-két évet"), és a kancellár azt válaszolta, hogy olvasta az egész beszédet. Gyurcsány elmondása szerint megkérdezte Merkeltől, egyetért-e vele, hogy ez egy bátor szembenézés volt azzal a jelenséggel, amely nemcsak Magyarországon, hanem világszerte gondot okoz, és a válasz igen volt. (Gyurcsány szerint ő valójában egy új, a felelőtlen ígérgetéssel szembeszálló politikáról beszélt.) A Magyar Nemzet ugyanakkor arról számolt be, hogy a berlini kancellária közlése szerint a "bátor" szó nem hangzott el a beszélgetésen.

Újságírók felvetették Gyurcsánynak azt is, hogy az Európai Néppárt lemondásra szólította fel, és ezt épp Merkel párttársai, CDU-s európai parlamenti képviselők kezdeményezték. A miniszterelnök szerint azonban ez nem jött szóba. Hozzátette, ismerve az európai parlamenti képviselők autonómiáját, több mint biztosra veszi, sem Merkel, sem a környezete nem kezdeményezte ezt.

A tájékoztatón szóba került az is, hogy konzervatív EP-képviselők felvetették, ki kellene vizsgálni, tudatosan tévesztette-e meg a magyar kormány az Európai Uniót, bizonyos valótlan költségvetési adatok szolgáltatásánál. "Ez határozottan nem volt tudatos" - válaszolta Gyurcsány, aki beszélt arról is, hogy kormányát stabilnak érzi, a Budapesten zajló, több alkalommal erőszakos eseményekbe torkolló tüntetések ellenére is.