Bush szóvivője szerint nem helyes hazudni

Vágólapra másolva!
Egy sajtótájékoztatón megkérdezték George Bush amerikai elnök egyik szóvivőjét, hogy van-e valamilyen hivatalos reakció a magyarországi eseményekre. A szóvivő ugyan láthatóan nem volt képben teljesen, de annyit azért kijelentett, nem szép dolog hazudni.
Vágólapra másolva!

Az elnöki különgépen csütörtökön tartott sajtótájékoztatón vetette fel egy újságíró a magyarországi helyzetet. A kérdés úgy hangzott: mi a reakció arra, ami Magyarországon zajlik, különös tekintettel arra, hogy a kormány többször is hazudott az embereknek a gazdaságról és más dolgokról. Dana Perino szóvivő azt válaszolta, nem sokat tud erről a témáról, de "nyilvánvaló, hogy soha nem helyénvaló hazudni az embereknek, sem demokráciában, sem máshol".

Hozzátette ugyanakkor, ez egy olyan ügy, amelyet a magyar népnek kell kezelnie a megfelelő demokratikus eljárások révén. Némi tudatlanságot is elárult a szóvivő nyilatkozata, azt mondta ugyanis, eddig erőszakmentesen reagáltak az emberek. Még reményét is kifejezte, hogy ez a jövőben is így folytatódik.

Az újságíró megkérdezte azt is, hogy az elnöknek volt-e bármilyen személyes reakciója az ügyre, miután a magyar miniszterelnök szoros szövetségese, és épp pár hónappal ezelőtt találkoztak. Dana Perino azonban azt mondta, nem beszélt erről az elnökkel, így fogalma sincs, mit gondol Bush.

A világsajtóban - bár azon belül is jellemzően inkább az európai médiában - kiemelt helyen foglalkoztak a magyarországi erőszakos tiltakozásokkal, illetve azzal, hogy ezt egy olyan kiszivárgott hangfelvétel váltotta ki, amelyen Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő elismerte, hazudtak annak érdekében, hogy megnyerjék a választást.