Leváltották a második Szaddám-per főbíráját

Vágólapra másolva!
Leváltották keddi bagdadi bejelentés szerint az elnöklő bírót a Szaddám Huszein iraki exdiktátor és vádlott-társainak ügyében másodikként indult perben. Az új főbíró egy síita arab, bizonyos Mohammed el-Uraibij - közölte az iraki kormányszóvivői iroda.Az eddigi bíró, Abdallah el-Amíri leváltását az iraki legfelsőbb bíróság kérte levélben Núri al-Máliki kormányfőtől, aki helyt adott a kérelemnek.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő szerint azért váltották le Amírit, mert vétett a bírákkal szembeni semlegesség követelményének azzal, hogy a közelmúltban kijelentette, szerinte Szaddám Huszein nem volt diktátor. A volt elnök egyik védője tisztán politikai lépésnek minősítette a bírócserét. Mint mondta, "sikeres puccs" történt, a bíró eltávolításának nem volt jogi indoka.

A lépés nyomán mindenesetre ismét felerősödhetnek azok a hangok, amelyek szerint a kormány beavatkozik a törvényszék munkájába, hogy gyors ítéletet erőszakoljon ki. A Huszein és társai elleni első - tavaly októberben kezdődött - per kurd bírája idén január közepén éppen arra hivatkozva mondott le megbízatásáról, hogy az iraki kormány nyomást gyakorolt a bíróságra a per felgyorsítása érdekében. Közben kedden folytatódott a Huszein és hat vádlott-társa elleni második per. A kilencedik tárgyalási napon egy kurd falu elleni vegyi támadásról vallottak a vád újabb tanúi.

A 41 éves Iszkandar Mahmúd Rahman a kurdok elleni vegyi támadásról elmondta: több percig voltak a bűzös szagú, fehér füstben. Azután felgyorsult a szívverése, hányt, égett a szeme és összeesett. Látását azóta sem nyerte vissza teljesen, és az egész teste megégett. Meg is mutatta a testét borító, 20 centiméter hosszú sebhelyeket. Egy másik tanú, az 55 éves Raúf Faradzs Abdallah gazdálkodó is beszámolt a bíróság előtt a falujukat ért vegyi támadásról, amelynek - mint elmondta - 28 halálos áldozata volt.

Becslések szerint 180 ezer kurd vesztette életét az 1987-88-ban Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadműveletben, amely Szaddám Huszein és volt vezetőtársai szerint kurd falvak elleni legitim katonai csapások sorozata volt, mert a kurdok a síita Irán mellett harcoltak, amellyel Bagdad a 80-as években háborúban állt. Az augusztus 21-én kezdődött perben, amelyben Huszeint és az irakiak által csak "Vegyi Aliként" emlegetett unokatestvérét, Ali Haszan al-Madzsídot népirtással, a másik öt terheltet háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják, eddig 21 tanút hallgattak meg.