Románia még 190 katonát küld Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Románia 190 fős zászlóaljjal egészíti ki Afganisztánban állomásozó alakulatait - jelentette be hétfőn Gheorghe Marin vezérkari főnök. A NATO-tag Románia jelenleg mintegy 560 katonával vesz részt az afganisztáni Nemzetközi Biztonság-elősegítő Erőben (ISAF).
Vágólapra másolva!

A bukaresti kormány az újabb katonák, gépkocsizó lövészek Afganisztánba vezénylésével a mostanáig hozott politikai döntéseknek és Románia szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettségeinek tesz eleget - mondta Marin altengernagy a Mediafax román hírügynökség szerint.

Razvan Ungureanu román külügyminiszter vasárnap arra szólította fel az észak-atlanti szövetség tagállamait, hogy nagyobb erőkkel járuljanak hozzá az afganisztáni küldetéshez, így arányosabban oszlanának meg a térség pacifikálására tett erőfeszítések terhei.

"A NATO vezető tisztségviselőinek meg kell győznie a tagállamokat, hogy vegyenek részt az afganisztáni hadműveletekben, mert ha nem, akkor ennek a (közép-ázsiai) ország déli és keleti részén már jelen lévő államok fogják meginni a levét" - idézte Ungureanu szavait a Mediafax.

James Jones tábornok, a NATO európai szövetséges erejének amerikai főparancsnoka nemrégiben azzal a kéréssel fordult a szövetség tagjaihoz, hogy járuljanak hozzá a Dél-Afganisztánba vezényelt NATO-haderő megerősítéséhez összesen mintegy 2500 fővel.